Terras kan als kickstarter fungeren

Terras kan als kickstarter fungeren

We zitten nog in een lockdown, hebben een avondklok en nog geen uitzicht op heropening. Toch is het tijd om je voor te bereiden op het terrasseizoen, bijvoorbeeld door deel te nemen aan de Terras Kickstart. Want als de gasten weer mogen komen, dan doen ze dat massaal, zo is de verwachting.

De ondernemers die we vroegen naar hun voorbereidingen op het terrasseizoen zijn positief: iedereen rekent op een topzomer. In 2020 was het terras voor veel ondernemers een reddingsboei. Dat kan het ook in dit jaar zijn, want terrassen kunnen in maart immers best veilig en verantwoord open.

Gelukkig komen veel gemeenten, net als in 2020, ondernemers tegemoet als het gaat om het uitbreiden van terrasruimte. De horeca heeft het terrasplan klaarliggen. Er wordt ingezet op service, upselling en automatisering. De inrichting is volgens de 1,5 meter-regels. Angst voor een personeelstekort is er niet. De meeste medewerkers staan te trappelen om weer te beginnen.

Voor ondernemers die nog tips en inspiratie nodig hebben, organiseert Misset Horeca een digitaal kennis event: de Terras Kickstart.  Vier ochtenden kunnen ondernemers gratis sessies volgen ter voorbereiding op het terrasseizoen.

Ondertussen buffelen ondernemers door. Jean-Pierre Kolthoff heeft vier horecabedrijven. De bouw van een vijfde zaak loopt door de coronacrisis vertraging op. Met zijn ervaring dacht Kolthoff alles wel meegemaakt te hebben. Maar maandenlang gesloten deuren gaan ook hem niet in de koude kleren zitten.

Vincent Bek, eigenaar van café Walenburg, organiseert soms een bingo of pub-quiz en onderhoudt een online biershop. De heropening is voor hem als caféhouder nog ver weg. Ondertussen is de erfenis van zijn vader verdampt en is zijn droom vervlogen.

Genoemde ondernemers gaan het redden. Maar alle reserves zijn op en de zorgen over de uitgestelde betalingen stapelen zich op. Van medelijden willen ondernemers niets weten, ze willen gewoon open. Als de overheid zorgt voor een efficiënte en effectieve vaccinatiestrategie en meer ruimte om uitgestelde betalingen te doen, zorgt de horeca voor een verantwoorde heropening.

Marjon Prummel is hoofdredacteur van Misset Horeca.

Bekijk deze collectie

Terras

Hoe haal je de meeste omzet uit je terras? Hoe richt je het in? Hoe train je je terraspersoneel? Wat zijn de ideale terrasdrankjes? In deze collectie vind je allerlei aandachtpunten voor het optimale terras. Van het aanvragen van een terrasvergunning tot inspiratie voor de terraskaart.

Onderwerpen beheren

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.