Nog altijd schreeuwend personeelstekort horeca omdat GGD mensen 'wegpikt'

Nog altijd schreeuwend personeelstekort horeca omdat GGD mensen 'wegpikt'
Foto: Marcel van Hoorn.

Cafés en restaurants zitten sinds deze week weer vol. Maar lang niet alle uitbaters draaien al op volle kracht, schrijft De Telegraaf. Tijdens de lockdown is vooral tijdelijk personeel massaal in andere sectoren aan het werk gegaan. Het personeelstekort in de horeca is groot.

'Tegen het uurloon dat de GGD betaalt kan ik niet op. Door mijn zaak een dag extra te sluiten en minder tafels aan te bieden, red ik het. Maar dit kost serieus omzet', aldus Ton Freriks in de Telegraaf over het personeelstekort.

Al meer dan een half jaar heeft Freriks (58), eigenaar van restaurant De Vier Seizoenen in Lisse, vacatures. 'Ik heb nu 19 man op de loonlijst staan, dat zouden er eigenlijk zo’n 27 moeten zijn. Over twee maanden gaan we het hoogseizoen in, dan hebben we echt een probleem.'

KHN: 'Personeelstekort nóg erger door Covid'

Bekende geluiden voor Dirk Beljaarts, directeur van Koninklijke Horeca Nederland: 'Voor de coronacrisis speelde het personeelstekort al. Maar Covid heeft absoluut niet geholpen', doelt hij op horecapersoneel dat tijdens de lockdown voor ander werk heeft gekozen.

Dirk Beljaarts, KHN, personeelstekort
Dirk Beljaarts, KHN.

CBS-cijfers laten zien dat voor corona, in het vierde kwartaal van 2019, het aantal openstaande vacatures in de horeca ruim 23.000 bedroeg. In het derde kwartaal van 2021 was dit opgelopen tot ruim 34.000. Terwijl het aantal vacatures tijdens de lockdown al was afgenomen.