Zaterdag was de eerste dag dat het coronatoegangsbewijs verplicht was voor toegang tot de horeca, de kunst- en cultuursector en (sport)evenementen.
Storing corona-app
Op zaterdagavond waren er op een aantal plekken in het land problemen met het controleren van de toegang vanwege het uitvallen van de corona-app waardoor er drukte op straat ontstond, vertelt Willemsen. Horecaondernemer Khalid Oubaha noemde het een chaos. 'We wachten op wat we mogen in Nijmegen. QR heeft een grote storing.' Hij meldde dat 3000 man buiten aan de deur aan het wachten was.
Sluiting Moeke
Verder werd in Nijmegen de sluiting van restaurant Moeke teruggedraaid, in Utrecht zou een zaak een sanctie kunnen verwachten vanwege het niet naleven van de regels. Daar zou moedwillig de regels niet zijn nageleefd.
Dat alles redelijk goed verlopen is, komt volgens Willemsen waarschijnlijk omdat veel mensen buiten van de horeca gebruik hebben gemaakt vanwege het mooie weer. Wel is er volgens de organisatie nog steeds weinig draagvlak onder zowel ondernemers als burgers voor het coronatoegangsbewijs.
Een terrasje bezoeken kan zonder coronapas. Als mensen naar binnen willen, ook om de wc te gebruiken, af te rekenen of het terras te bereiken, moeten ze wel een goede QR-code laten zien.
Coronatoegangspas
Vanaf 25 september moet iedereen van 13 jaar of ouder die bijvoorbeeld naar een restaurant of bioscoop wil, een coronatoegangsbewijs laten zien. Dat kan men krijgen bij volledige vaccinatie, doorgemaakt herstel na een besmetting of een negatieve testuitslag.
Als een buitenterras niet overdekt is of aan ten minste drie kanten open is, mogen gasten zonder coronabewijs bediend worden. Ook worden de regels voor afhalen versoepeld, waardoor bijvoorbeeld sportkantines zonder check drankjes mogen verkopen om elders op het terrein te nuttigen.
Niet voor feesten en festivals
Daarbij is wel een voorwaarde dat de regeling niet gebruikt wordt om feesten of festivals te organiseren, zo staat in de nieuwe regels.