GGD ziet door coronapas horeca stijging in vaccinatie-afspraken

GGD ziet door coronapas horeca stijging in vaccinatie-afspraken

De GGD ziet een stijging in het aantal vaccinatie-afspraken sinds bekend is dat de coronapas van 25 september verplicht wordt. Vooral mensen van 18 tot en met 35 jaar zich laten vaccineren tegen het coronavirus. Dit geldt ook voor de gemaakte afspraken voor een eerste prik.

GGD GHOR Nederland ziet een 'duidelijke verschuiving' sinds de aankondiging dat mensen een coronatoegangsbewijs nodig hebben om naar bijvoorbeeld restaurants, cafés, bioscopen en theaters te kunnen gaan. 'Dit is waarschijnlijk te verklaren uit het feit dat deze groep zich meer zal willen begeven op plaatsen waar de coronapas straks nodig is', aldus de koepel van GGD'en.

Coronapas stijging vaccinatie-afspraken

In de afgelopen dagen hebben gemiddeld ruim 14.000 mensen per dag een afspraak gemaakt voor een eerste vaccinatie. Dat is bijna een verdubbeling ten opzichte van vorige week, toen er dagelijks gemiddeld 8360 eerste afspraken werden genoteerd. Bij 46 procent van die afspraken deze week gaat het om iemand tussen de 18 en 35. Vorige week was dit 38 procent. Bij de 12- tot en met 17-jarigen daalt het percentage juist. Vorige week vormden deze minderjarigen 36 procent van alle afspraken, de afgelopen dagen 27 procent. Het percentage 36-plussers bleef vrijwel gelijk.

Vrije inloop

Op meerdere vaccinatielocaties kunnen mensen zonder afspraak terecht voor een inenting. Deze week hebben gemiddeld bijna 5500 mensen per dag zo een vaccinatie gekregen, tegen iets meer dan 3500 per dag vorige week. Dat is een stijging van ruim 56 procent.

Bij de 'vrije inloop' is 42 procent tussen de 18 en 35, tegen 36 procent vorige week. Verder is 30 procent minderjarig, tegen 36 procent vorige week. En ook hier blijft het percentage 36-plussers gelijk.

Horecazaken controleren op vaccinatiestatus

Steeds meer horecazaken laten weten hun gasten niet te gaan controleren op de vaccinatiestatus. 'Een onuitvoerbaar en idioot plan' en 'misbruik van de horeca', aldus verschillende ondernemers in een reactie op de verplichte invoering van de CoronaCheck-app in de sector.

Steun voor vaccinatiecontrole

Bijna driekwart van de gevaccineerden steunt overigens de invoer van een coronabewijs voor de horeca en culturele instellingen, in tegenstelling tot 3 procent van de ongevaccineerden. Dat meldde EenVandaag maandag in een onderzoek onder bijna 13.000 panelleden. Gevaccineerden staan vooral achter het besluit om het bewijs in te voeren in cafés (75 procent), theaters (74 procent) en in bioscopen (73 procent). Voor het invoeren van een coronabewijs voor restaurants is de steun met 69 procent iets minder. Een coronabewijs voor terrassen vindt maar 33 procent een goed idee, ‘de meeste gevaccineerden vinden dat daar iedereen welkom moet zijn, ook als je niet gevaccineerd, hersteld of getest bent’, aldus EenVandaag.

Andere landen met een vaccinatie-controle

Veel landen gingen Nederland al voor met een vaccinatiecontrole. In Frankrijk is de pass sanitaire sinds 9 augustus van kracht in de horeca. Sinds 6 augustus is in Italie de ‘groene pas’ actief. In Italie krijg je echter al groen licht tot een bezoek aan de horeca na één vaccinatie. Sinds 23 augustus moet je ook in Duitsland aantonen dat je gevaccineerd, genezen of getest bent alvorens een bezoek aan de kapper, sportwedstrijd, horeca, of museum. Ook in Cyprus, Griekenland, Portugal, Letland, Litouwen, Luxemburg, Ierland en Slovenië bestaat er een variant van een corona-check. In niet alle landen geldt dat je ook voor het terras gevaccineerd, genezen of getest moet zijn. In Denemarken is de coronapas niet langer meer nodig. Sinds 10 september zijn daar geen coronamaatregelen meer.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.