Zijn nieuwe maatregelen in de horeca noodzakelijk?

Zijn nieuwe maatregelen in de horeca noodzakelijk?

Zijn er nieuwe maatregelen nodig om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, nu het aantal positieve tests hard stijgt? Moeten sommige versoepelingen misschien worden teruggedraaid? Daarover neemt het kabinet vrijdag een besluit, na een spoedadvies van het Outbreak Management Team (OMT).

Daarover neemt het kabinet vrijdag een besluit, na een spoedadvies van het Outbreak Management Team (OMT). Mogelijk besluit het kabinet om clubs en discotheken te sluiten en om meerdaagse evenementen af te blazen. Het is niet duidelijk of de overheid ook strenger gaat controleren of bedrijven zich houden aan de toelatingsregels.

Wellicht is er in de avond een nieuwe persconferentie.

Veiligheidsberaad

De 25 burgemeesters van het Veiligheidsberaad zijn vrijdagmorgen door demissionair justitieminister Ferd Grapperhaus online ingelicht over de voorlopige kabinetsplannen, na het spoedadvies van het Outbreak Management Team (OMT) donderdagavond. Het kabinet neemt vrijdagmiddag definitieve besluiten over het mogelijk aanscherpen van de coronamaatregelen. Volgens een woordvoerster van het beraad maakt het kabinet die besluiten ook vrijdag nog bekend.

Spoedadvies

Het kabinet vroeg eerder deze week een spoedadvies van het OMT, nu het aantal coronabesmettingen de afgelopen dagen snel stijgt. Als sommige versoepelingen worden teruggedraaid heeft dat gevolgen voor de handhaving in de gemeenten. Daar zijn de burgemeesters als voorzitters van hun veiligheidsregio verantwoordelijk voor. Eerder deze week is al besloten dat er bij discotheken en clubs strenger gecontroleerd en als dat nodig is gehandhaafd zal worden.

Discotheek Brothers in Bunnik, disco, nachtclubs

Inventarisatie

Het Veiligheidsberaad zei dinsdag nog dat 'enkele incidenten in de horeca' niet voldoende waren om conclusies over het landelijke beleid te trekken. Het beraad heeft daarom deze week een inventarisatie laten maken van de ervaringen in de horeca met de versoepelde toegangsregels, met het testen voor toegang en met de CoronaCheck-app. Maandag bespreekt het beraad wat die inventarisatie heeft opgeleverd.

Toename

De corona-uitbraak leek tot rust te zijn gekomen. Sinds eind april daalde het aantal positieve tests snel en de overheid bereidde zich voor op een rustige zomer. Maar in de afgelopen week kreeg het virus plotseling nieuw leven. Op donderdag meldde het RIVM 5475 positieve tests. Dat is bijna zeven keer zo veel als een week geleden, een ongekende toename.

Jongeren

In de laatste zeven dagen zijn 16.153 mensen positief getest, bijna evenveel als in de drie weken ervoor. Het gaat vooral om twintigers en veel mensen hebben het coronavirus opgelopen in de horeca. Het aantal ziekenhuisopnames en sterfgevallen stijgt vooralsnog niet.

Horecagelegenheden moeten beter letten op naleving van de resterende coronaregels, met name de 1,5 meter afstand. Doen zij dat niet, dan zullen burgemeesters strenger moeten gaan optreden, bijvoorbeeld door panden te sluiten.

Inherent aan versoepelingen

'Oplopende besmettingen? Dat mag toch werkelijk voor niemand een verrassing zijn. Dat is inherent aan de versoepelingen', reageert KHN-directeur Dirk Beljaarts. 'Ook weten we dat het aantal besmettingen nooit alleen aan een sector toe te wijzen is, zo zijn er ook minstens zo veel berichten van terugkomende vakantiegangers welke met corona besmettingen thuisgekomen zijn. En de (nu haastig gecorrigeerde) uitspraak van minister de Jonge 'dansen na jansen' is ook gewoon onderdeel van het huidige aantal besmettingen.'

Dirk Beljaarts, KHN.
Dirk Beljaarts, KHN.

Voor KHN is het van belang om nu niet in paniekvoetbal en retoriek te belanden, maar het doel voor ogen te houden waar de restricties ooit voor in het leven geroepen zijn: 'de druk op de ziekenhuizen en de IC capaciteit. Zolang dat niet niet aan de orde is, moet het kabinet geen maatregelen treffen voor de bühne.'

Code rood?

'Het kabinet heeft de afgelopen tijd eindelijk laten zien dat ze zich heeft laten leiden door feiten. Als je minder test (voor toegang) dalen de cijfers, de cijfers inderdaad. Maar het is ook naïef om te denken dat het aantal besmettingen dan ook drastisch daalt. Is het doel de besmettingen te verminderen...óf om een code rood tegen te gaan? Zuiverder is een eenduidig en eerlijker Europees kleurencode systeem, zodat Nederland niet onnodig benadeeld wordt v.w.b. inkomend toerisme.'

Incidenten

Wel vindt Beljaarts dat alle betrokkenen; overheid, ondernemers én consumenten zich continu moeten blijven inspannen om besmettingen zoveel mogelijk te voorkomen en alle regels na te leven. 'Daar helpen we onze collega horecaondernemers, de BV Nederland en alle gasten mee. En op enkele incidenten na lukt dat ook. Enkele incidenten op 55.000 horecazaken in heel Nederland en meer dan 12 miljoen horecabewegingen per week zet dit in perspectief. Met andere woorden in 99,9% van de horecabedrijven gaat alles goed.'

KHN respecteert en waardeert het des te meer dat een enkele ondernemer waar een cluster geconstateerd is, besluit zijn of haar zaak tijdelijk te sluiten uit verantwoordelijkheid.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.