'Horeca moet beter letten op naleving coronaregels: sluiting mogelijk gevolg'

Horecagelegenheden moeten beter letten op naleving van de resterende coronaregels, met name de 1,5 meter afstand. Doen zij dat niet, dan zullen burgemeesters strenger moeten gaan optreden, bijvoorbeeld door panden te sluiten.

Dat heeft demissionair justitieminister Ferd Grapperhaus gezegd na afloop van overleg met de meest bij de coronabestrijding betrokken bewindslieden. Sinds het kabinet anderhalve week geleden het merendeel van de coronamaatregelen losliet, is het aantal dagelijkse besmettingen weer flink opgelopen.

Testen voor toegang

Het helemaal loslaten van testen voor toegang is volgens Grapperhaus nog niet aan de orde. Het systeem zou goed moeten werken, zolang de controle goed gaat en mensen er geen misbruik van maken door bijvoorbeeld toegangsbewijzen van anderen te kopiëren. De minister vindt ook niet dat het kabinet op stel en sprong moet besluiten te stoppen met het toegangstesten en waarschuwt daarom nu dat het beter moet gaan.

Discotheek Brothers in Bunnik, disco, nachtclubs

Versoepelingen terugdraaien

Wel zegt hij dat de versoepelingen mogelijk teruggedraaid moeten worden 'als het zo doorgaat'. Anders dreigt "dezelfde situatie die we vorig jaar september zagen". Toen nam het aantal besmettingen weer in rap tempo toe.

Grapperhaus praatte dinsdag met de belangenorganisatie Koninklijke Horeca Nederland (KHN) en Horeca Alliantie over de handhaving van de regels door ondernemers. Hoewel de meesten het goed doen, vindt Grapperhaus dat ‘er een inspanning verwacht mag worden van iedereen’.

Handhaving

Frans van Rooij van Horeca Alliantie noemt de waarschuwing van de minister terecht. 'Het zou wel fijn zijn als ook de gasten de regels meer in acht zouden nemen. Als je kijkt naar het straatbeeld, dan zie je wat er gebeurt. Of beter gezegd, wat er niet gebeurt in veel gevallen', zegt Van Rooij.

'Ook wanneer je in de horeca niet werkt met toegangsbewijzen, dan moeten de gasten gasten worden geplaceerd, de gezondheidscheck worden gedaan en de 1,5 meter in acht worden gehouden.'

Van Rooij vervolgt:  Grapperhaus wil graag van KHN èn de Horeca Allianti voor het einde van de week weten welke stappen we daartoe gezet hebben.' Het terugdraaien van de versoepelingen wordt niet uitgesloten, zo meldt hij. 'Ook de afschaffing van de 1,5 meter maatregel die voor eind augustus op de planning staat, zou wel eens uitgesteld kunnen worden.'

Landelijk directeur Dirk Beljaarts van KHN laat weten dat de branchevereniging zijn leden nogmaals op de regels zal wijzen, maar spreekt ook van 'incidenten'.

Corona in café of discotheek

Veel positief geteste mensen hebben het coronavirus opgelopen in een café of discotheek. Van de nieuwe gevallen waar de bron van bekend is, is bijna 19 procent besmet geraakt tijdens een bezoek aan de horeca.

Vorige week was 2,2 procent van de positieve tests te herleiden naar de horeca. Van alle mensen die sinds begin april positief testten, was de horeca in slechts 0,5 procent van de gevallen de bron.

KHN beseft dat 19 procent besmettingen in de horeca als veel klinkt, maar de waarheid ligt volgens Dirk Beljaarts genuanceerder. ‘Het gaat om ruim vijfhonderd besmettingen terwijl er 55.000 horecazaken zijn met miljoenen bewegingen.’ Eerder wees KHN juist steeds op de RIVM-cijfers als bewijs dat er nauwelijks besmettingen in de horeca voorkwamen. ‘Maar dat is nauwelijks vergelijkbaar, want toen lagen de besmettingen veel hoger, waren veel zaken nog dicht en hadden we geen testen voor toegang.’

Niet bang voor aanscherping

Bang voor aanscherping van de regels als gevolg van de toename in besmettingen is hij niet. ‘Het kabinet heeft altijd gestuurd op de situatie in ziekenhuizen en die is nog heel goed’, geeft Beljaarts aan.

Thuissituatie

Alleen de thuissituatie is nog vaker de 'setting van besmetting' in de cijfers van het RIVM. Van de mensen die afgelopen week positief testten, is ongeveer 35 procent besmet door een gezinslid of een andere huisgenoot. Vorige week was dit ruim 50 procent.

Bijna 13 procent van de positief geteste mensen gaf aan het coronavirus te hebben opgelopen op een feest, zoals een verjaardag, een borrel of een bruiloft. Vorige week was dit iets meer dan 6 procent.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.