FNV: 1,5 meter afstand in de horeca blijkt lastig in de praktijk

FNV: 1,5 meter afstand in de horeca blijkt lastig in de praktijk
(c) Diederik van der Laan

1,5 meter afstand houden tussen bediening en gasten in de horeca is een uitdaging. Dat maakt FNV Horeca op uit het eerste twintigtal meldingen dat de bond binnenkreeg op zijn horeca-meldpunt. Horecamedewerkers kunnen daar hun ervaringen en klachten over hun werkomstandigheden delen.

'Er heerst nog veel onduidelijkheid bij medewerkers of zij ook van elkaar 1,5 meter afstand moeten houden', zegt een woordvoerder van FNV Horeca. 'We willen via deze meldingen de overheid vragen duidelijker te maken wat wel en niet mag, zodat er geen onrust ontstaat onder medewerkers. Wij kunnen niet goed voorlichten als niemand precies weet hoe het in elkaar steekt.'

1,5 meter afstand

Ook het erop toezien dat gasten onderling 1,5 meter afstand houden, blijkt lastig. 'Sommige gasten laten merken dat ze geen zin hebben om afstand te houden en zeggen dan maar dat ze uit hetzelfde huishouden komen. Als horecamedewerker kun je niet veel meer doen de gasten op hun blauwe ogen geloven', aldus de woordvoerder.

Meldingen monitoren

FNV Horeca gaat de meldingen nog een week monitoren en wil met een aanvullend onderzoek meer informatie boven tafel krijgen. De bond hoopt dat met behulp van het meldpunt bevindingen worden meegenomen in de besluitvorming over de situatie vanaf 1 juli.

NOW omzetverlies
Met 1,5 meter afstand voorlopig nog geen maximale bezetting in de horeca.

Tips Veilig aan het Werk

FNV Horeca  zette de volgende tips voor 'Veilig aan het Werk in de horeca per 1 juni' op een rij:

  • Ook al vinden jij en je werkgever dat je onmisbaar bent, bij neusverkoudheid, niezen, keelpijn, hoesten, verhoging/koorts blijf je gewoon thuis;
  • De RIVM-richtlijn van 1,5 meter afstand houden is ook in de horeca het uitgangspunt;
  • De werkgever moet voor een veilige werkplek zorgen en veiligheidsrisico’s met alle medewerkers bespreken;
  • Werk zoveel mogelijk in ploegen met dezelfde medewerkers en ga niet allemaal tegelijk met pauze;
  • Ook in coronatijd zijn je normale arbeidsvoorwaarden van toepassing, net als alle afspraken uit de cao horeca.

Bekijk deze collectie

Terras

Hoe haal je de meeste omzet uit je terras? Hoe richt je het in? Hoe train je je terraspersoneel? Wat zijn de ideale terrasdrankjes? In deze collectie vind je allerlei aandachtpunten voor het optimale terras. Van het aanvragen van een terrasvergunning tot inspiratie voor de terraskaart.