Het doel van Abel Klatser (23) Floris Feilzer (25) is om van Fabel Friet een begrip te maken in de hoofdstad. Ze doen dat vanuit een monumentaal pand in de Runstraat, om de hoek van de Keizersgracht. De afgelopen twee jaar was hier Van Wonderen Frieten te vinden, maar die zaak is in april 2020 failliet gegaan.
Huisgemaakte sauzen
De studenten focussen zich op ambachtelijke friet die ze in de zaak snijden en voorbakken. Daarnaast willen ze zich onderscheiden met eigengemaakte sauzen. In de zaak staat een rode Kitchen Aid waarmee ze mayonaise, basilicummayo, truffelmayo en piccalillymayo maken.
Geen ruimte voor snacks
Er staan geen snacks op het menu. ‘We hebben maar twee frituurpannen, overgenomen van de vorige eigenaar’, zegt Abel Klatzer. ‘Friet voorbakken doen we overdag, voor de volgende dag. We hebben in het begin wel kroketten van Holtkamp gehad. Maar er is dan geen ruimte meer om voor te bakken en dan moeten we dat ’s avonds doen, terwijl het juist zo leuk is om mensen te laten zien wat we doen.’ Het plan is om in de toekomst een grotere bakwand aan te schaffen zodat ze ook snacks kunnen verkopen.
Begonnen met frietfiets
De twee studenten begonnen vorig jaar zomer met Fries Cycle, een frietfiets voor feesten en festivals. ‘We wilden altijd al iets voor onszelf beginnen. Iedereen vindt friet lekker en het is relatief goedkoop. We snijden de aardappels op locatie, serveren de friet uit, iedereen vindt het leuk. We hebben daar vorig jaar zomer goed mee gedraaid, en toen kwam het pand in de Runstraat vrij. We hadden er al regelmatig voor gestaan. Het is een prachtig pand van driehonderd jaar oud in een te gekke buurt. Een betere plek is er niet.’
De twee zitten er met hun eigen geld in. ‘We hebben allebei altijd hard gewerkt naast onze studie, en gespaard. Je kunt ook op onze leeftijd best een mooi bedrag bij elkaar sparen als je niet teveel uit gaat.’
Studeren en ondernemen
Beiden hebben hun studies nog niet afgerond. Abel doet business studies en is als het goed is binnen nu en drie maanden klaar. Floris studeert vastgoed en makelaardij en moet nog een jaar. Toch staan ze zeven dagen in de week in hun zaak. ‘Een frietzaak in hartje Amsterdam en een studie ernaast, dat is inderdaad geen goede combinatie’, geeft Abel toe. ‘Daarom hebben we sinds kort twee jongens, Mats en Lucas, die ons helpen in het weekend zodat wij om en om vrij kunnen nemen.’
Starten tijdens corona
Hoe is het om in tijden van corona een zaak te openen? ‘Heel spannend. De eerste twee weken waren behoorlijk druk en het warme weer heeft geholpen. Maar nu is het een stuk rustiger. Er zijn minder toeristen en dagjesmensen. Je merkt dat corona toch weer oplaait. Onze omzet is met 20 procent gedaald.’
Hard werken voor weinig geld
Maar ze hebben hun prognoses erop afgestemd. ‘We zijn tijdens corona begonnen en weten dat we aankomend jaar niet bakken met geld uit moeten geven. Het is moeilijker als je vanwege corona hebt moeten downgraden. Het komende jaar is het voor ons gewoon hard werken voor weinig geld. Daarna kunnen we hopelijk wat gaan verdienen. Ons doel? We willen een begrip worden in Amsterdam.’