Bierverkoop in Nederland in 2024 gedaald, ook consumptie in horeca nam af

Bierverkoop in Nederland in 2024 gedaald, ook consumptie in horeca nam af

De bierverkoop in Nederland is vorig jaar met 3,4 procent gedaald ten opzichte van 2023, meldt Stichting Dranken Nederland op basis van de cijfers van Nederlandse brouwers.

Vooral de forse verhogingen van de bieraccijns en de verbruiksbelasting per 1 januari 2024 hakten er volgens de stichting stevig in. Daardoor daalde vorig jaar zowel de verkoop van alcoholhoudend als alcoholvrij bier.

In 2024 had de biermarkt te maken met aanhoudend hoge kosten voor grondstoffen, energie, logistiek en verpakkingen, een matig consumentenklimaat en grillige weersomstandigheden. Daarbovenop kwam de forse verhoging van de bieraccijns met ruim 8 procent en de verhoging van de verbruiksbelasting op alcoholvrij bier met bijna 200 procent.

Alcoholvrij daalt ook

De verkoop van het totale segment alcoholvrij bier daalde met 2,7 procent, na jaren van stevige groei. Binnen dit segment daalde de verkoop van alcoholvrije pils met 6 procent. Omdat juist alcoholvrije pils in het kader van preventie een belangrijke rol speelt, is dit volgens de stichting geen goede ontwikkeling.

Hoewel de populariteit van alcoholvrij speciaal bier blijft groeien, is die groei flink lager dan in voorgaande jaren door de impact van de hogere verbruiksbelasting. In 2024 steeg deze met meer dan 9 procent, in 2023 was dat zelfs ruim 30 procent.

Ook daling in de horeca

De bierconsumptie in de horeca nam het afgelopen jaar met 1,1 procent af. De thuisconsumptie daalde met ruim 4 procent, waarbij in het tweede halfjaar van 2024 wel sprake was van een licht herstel. In december liet de thuisconsumptie een kleine groei zien van een half procent. De brouwers hopen dat de groei in 2025 doorzet.

Horecaondernemers zien de inkoopprijs alleen maar stijgen.. Ook in 2025 stijgen de bierprijzen weer. De gemiddelde brutoprijs van zowel 50-liter- als 20-liter-fusten pils stijgt per januari met 3 tot 6 procent, afhankelijk van het merk en type bier.

Dat komt neer op een gemiddelde prijsstijging van 11,08 euro per 50-liter fust. De gemiddelde prijsstijging van een 20-liter fust is 4,60 euro. Dit blijkt uit een analyse van Misset Horeca.

Deze stijging volgt - eigenlijk traditiegetrouw - op eerdere prijsverhogingen en dwingt horecaondernemers wederom hun marges en verkoopprijzen kritisch te bekijken. Dat blijkt uit een analyse van de prijslijsten van de vier grootste brouwerijen in Nederland: AB InBev, Swinkels/Bavaria, Heineken en Grolsch.

Belastingen

De brouwers zijn blij dat het kabinet de accijnzen en verbruiksbelasting voor dit jaar niet heeft verhoogd. Ook werkt het kabinet momenteel aan een voorstel voor het invoeren van gedifferentieerde tarieven in de verbruiksbelasting. De brouwers roepen het kabinet op bij de herziening van de verbruiksbelasting de preventieoverwegingen zwaar te laten meewegen en alcoholvrij bier uit te zonderen van de nieuwe verbruiksbelasting, zoals dat bijvoorbeeld ook in Engeland gebeurt.

Bekijk deze collectie

Drankenkaart

Duik in de wereld van smaak en verfijning met deze nieuwe collectie. Ontdek alles over de kunst van het samenstellen van de perfecte drankenkaart, van bieren tot cocktails, koffie tot thee en wijnen. Laat je inspireren door deskundige inzichten en trends die de gastbeleving naar een hoger niveau tillen.

Onderwerpen beheren

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.