Horeca: 'Uitbreiding coronasteun positief, maar nog niet genoeg'

Het is positief dat het kabinet de tegemoetkoming in vaste lasten verruimt voor ondernemers die door de coronacrisis zijn getroffen. Maar voor horecaondernemers is de steun niet genoeg, zolang ze geen zicht hebben op een snelle heropening. Dat zei Robèr Willemsen, voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland (KHN), in een eerste reactie op de bekendmakingen.

Het is een mooie uitbreiding op de tegemoetkoming vaste lasten, maar uiteindelijk gaat het alleen helpen als we in januari open kunnen’, stelt Willemsen. Het kabinet maakte bekend de vaste lasten tot 70 procent te vergoeden bij het wegvallen van alle omzet. In combinatie met een steunmaatregel voor ongebruikte voorraden zou dat volgens Willemsen kunnen oplopen tot 85 procent in het vierde kwartaal.

‘Maar er is nog steeds een deel dat niet wordt vergoed. Ik kan niet in de portemonnee kijken van iedere ondernemer. Voor sommige horecaondernemers zou dit een mooie aanleiding zijn om door te gaan, maar voor diegenen van wie het geld op is, stopt het.’ De brancheorganisatie schat dat horecaondernemers door lockdownmaatregelen zo’n €4 miljard aan eigen spaargeld hebben toegelegd.

Startende ondernemer

KHN vindt het jammer dat er voor startende ondernemers in de horeca geen oplossingen voor steun zijn gevonden. Ook zou het maximaal te vergoeden bedrag via de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) niet voldoende zijn voor grotere ondernemingen die nu zonder inkomsten zitten. Willemsen vindt dat met de juiste protocollen eet- en drinkgelegenheden op dit moment open zouden kunnen gaan. ‘Maar ik ga er niet meer van uit dat de horeca voor januari open kan.’

NOW en TVL

De NOW blijft in het eerste kwartaal van 2021 gelijk aan het vierde kwartaal van 2020. De TVL krijgt een nieuw subsidiepercentage: afhankelijk van het omzetdervingspercentage bedraagt deze tussen de 50 en 70 procent, zo meldt Rijksoverheid. Hierdoor krijgen ondernemingen met de grootste omzetverliezen meer subsidie. Denk bijvoorbeeld aan cafés, die zijn gesloten op last van de overheid. Het kabinet voert deze verruiming in voor het vierde kwartaal van 2020 en het eerste kwartaal van 2021. De verbreding van de SBI-codes voor de TVL blijft ook in het eerste kwartaal van 2021. Dat betekent dat ook bijvoorbeeld toeleveranciers van restaurants in aanmerking komen voor de TVL. Voor de NOW geldt dat subsidies die ondernemers in het kader van de coronacrisis ontvangen als omzet meetellen. Dit geldt niet voor de NOW-subsidie zelf, maar wel voor onder meer de Tegemoetkoming Vaste Lasten.

Waarom geen ruimhartiger steunpakket?

Waarom wordt er geen andere afweging gemaakt? vraagt een journalist tijdens de persconferentie. Ze wijst daarbij op de rijen voor de Ikea en de Efteling. ‘Waarom wordt niet gekozen voor iets ruimhartiger steun? De minister antwoordt: ‘We gaan af op de adviezen van het OMT. De overheid kan niet alles alleen doen, dus het is ook belangrijk dat andere partijen in de keten worden aangekeken: de verhuurder, de brouwer. Daar moet die overige 30 procent vandaan komen.’

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.