Corona steunpakket: 4.700 startende horecaondernemers vissen achter het net

Volgens KHN zijn er in totaal 4.700 startende horecaondernemers die achter het net vissen wat betreft financiële steun. Kevin de Krieger is initiatiefnemer van Ikvalbuitendeboot.nl. Hij wil met het platform opkomen voor deze groep, omdat ze geen omzetcijfers kan tonen en voor de groep die zichzelf niet kan identificeren met een vereiste SBI-code.

De Krieger: ‘Het kabinet geeft aan dat hulp aan deze groep simpelweg niet haalbaar is, omdat het Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) het uitvoerend niet aankan en dat het te fraudegevoelig is. Dit is simpelweg het wegschuiven van je verantwoordelijkheden in tijden van crisis.’ Het platform heeft voorgesteld om als eerste stap een loket te openen waar deze groep ondernemers een eerlijke herbeoordeling kan aanvragen.

KHN pleit daarnaast voor maatwerk voor starters, waaronder een vergoeding voor daadwerkelijk gemaakte kosten en een renteloze lening. Algemeen directeur Dirk Beljaarts meldt dat er in de politiek steeds meer aandacht is voor deze groep. ‘Er is ook een motie over aangenomen, dus er speelt op dit moment veel.’

Ikvalbuitendeboot.nl

Op het platform ‘Ik Val Buiten de Boot’ kan iedereen zich laten horen die zich in de steek gelaten voelt. De Krieger: ‘Juist in deze tijd is het belangrijk om je te laten horen. Samen staan we sterker dan alleen.’ De Krieger wil zoveel mogelijk verhalen verzamelen om een strijdplan te maken. ‘Zodat wij op basis van de verzamelde informatie iets kunnen bewerkstelligen. In de komende periode hopen wij met jullie input een zo groot mogelijk bereik te creëren, met aanpassingen van de maatregelen als einddoel. Zodoende zal uiteindelijk elk gezond bedrijf, klein tot groot, een vorm van steun krijgen waarmee men de coronacrisis moet kunnen overbruggen.’

Steunmaatregel starters

Het kabinet stelt te hebben gekeken naar een losse steunmaatregel voor startende ondernemers. Maar vooralsnog is voor deze groep geen oplossing gevonden, zo gaven de ministers hierover eerder aan.
Starters komen over het algemeen niet in aanmerking voor de belangrijkste steunmaatregelen. Subsidie voor de loonkosten of vaste lasten (zoals de huur) van bedrijven, wordt berekend op basis van het omzetverlies in vergelijking met een andere maand. Maar starters hebben veelal niet zo’n referentiemaand omdat ze niet zo lang voor het uitbreken van de coronacrisis zijn begonnen met ondernemen, of bijvoorbeeld een zaak hebben overgenomen.

Geen passende oplossing

Het kabinet benadrukt dat deze starters wel uitstel van belastingen kunnen aanvragen. Ook wordt gekeken naar manieren om de financiële buffers van startende bedrijven te versterken. Daarnaast wordt er geld uitgetrokken voor leningen die bedrijven wat lucht kunnen geven.

Hulp bij huur of hypotheek

Mensen die ondanks de bestaande regelingen ‘tussen wal en schip dreigen te vallen’ kunnen straks bij gemeenten terecht voor hulp om hun huur of hypotheek te blijven betalen. Het gaat dan om bijvoorbeeld zelfstandigen die veel minder opdrachten krijgen, of werknemers die vanwege quarantaine inkomsten mislopen. Daar is 130 miljoen euro voor opzij gezet.
Het kabinet verlengt ook de periode waarin ondernemers uitstel van belasting of verlenging van het uitstel kunnen aanvragen, tot 1 april 2021. Minister Wopke Hoekstra (Financiën) verwacht dat daardoor nog eens 2,5 miljard euro aan belastingen later zal worden betaald.

Bekijk deze collectie

Horecabedrijf starten

Een eigen horecabedrijf starten is een droom voor veel mensen. Maar om die droom te realiseren moet je goed nadenken over de te voeren bedrijfsvoering, wet- en regelgeving waar je mee te maken krijgt, verzekeringen en nog veel meer. Deze collectie helpt je daarmee op weg.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.