Blog Rick Kempen: Pils wordt duur betaald

Blog Rick Kempen: Pils wordt duur betaald

De jaarlijkse stijging van de pilsprijs houdt ook columnist Rick Kempen bezig: 'Gestegen arbeidskosten? Weinig werknemers hebben de laatste jaren hun loon gelijke tred met de inflatie zien houden, behoudens het hoger management.'

Een jaarlijks terugkerend thema is de prijsstijging van pils. Er zijn weinig zekerheden in het leven behalve dat we allen ooit het hiernamaals betreden en dat ieder jaar, soms zelfs meerdere keren per jaar, de literprijs van pils voor de horeca omhoog gaat - ongeacht de brouwer. De prijsstijgingen per brouwer verschillen, hoewel verwaarloosbaar. 'Van kartelvorming is geen sprake', roepen de grootbrouwers om het hardst. Ja ja. Zeker is dat de pils duur betaald wordt.

'Van kartelvorming is geen sprake', roepen de grootbrouwers om het hardst. Ja ja”

In januari dit jaar schreef dit mooie blad er al over. In 'De pilsprijs onder de loep' werd vastgesteld dat voor horecaondernemers de pilsprijs sinds 2006 75 procent hoger is geworden. In vijf jaar tijd (sinds 2014) bedroeg de prijsstijging ruim 17 procent. Fijntjes merkte men op dat alle brouwerijen telkens dezelfde argumenten gaven voor de prijsverhoging: ‘gestegen arbeidskosten’, ‘stijgende grondstofprijzen’, ‘een tegenvallende zomer’. Fijntjes opgemerkt? Jazeker, want hoewel kostenstijgingen doorberekenen aan de klanten een economische wetmatigheid is, valt er veel te twijfelen aan de argumentatie.

Bier, Rick Kempen, bierprijs

Gestegen arbeidskosten? Weinig werknemers hebben de laatste jaren hun loon gelijke tred met de inflatie zien houden, behoudens het hoger management. Gestegen grondstofkosten? Vast, maar deze kostencomponent maakt maar een klein deel van de totale kostprijs uit, waarbij marketing een veelvoud kost van graan, hop, water en gist bij elkaar. Overigens, sinds 2014 bedroeg de gemiddelde inflatie jaarlijks iets meer dan een procent - cumulatief zeker geen 17%.

Stijging inkoopprijs pils voor horecaondernemers is geen afspiegeling van de werkelijke inflatie”

De prijsstijging van de inkoopprijs van pils voor horecaondernemers is dus geen afspiegeling van de werkelijke inflatie, iets dat nog duidelijker wordt als je naar de verkoopprijs in grote supermarkten kijkt: die is vele malen minder hard gestegen dan de 17% duurdere inkoop voor horecaondernemers. Ondertussen noteerden Heineken en AB InBev, de twee grootste brouwerijen ter wereld, in de laatste vijf jaar telkens stijgende winsten. Over AB InBev werd daarbij wel eens gemeld dat 'met minder bierverkoop meer winst' werd behaald.

Bier, bierprijs, rick kempen, blog

Ieder jaar de prijs verhogen én meer winst boeken, soms zelfs met minder bierverkoop: dat betekent dat er meer dan kostenstijgingen in de prijsverhoging zit verwerkt. Johan zou zeggen: ‘Dat is simpel, dat is dus logisch’. Toch maar eens pils van een kleine en onafhankelijk brouwerij op de tap zetten? Dat is misschien niet goedkoper, maar ‘voelt’ wel beter.


Rick Kempen is sinds 1987 actief in de bierwereld en is naast gediplomeerd biersommelier vooral bierambassadeur bij Bier&cO.

Onderwerpen beheren

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.