Driesterrenrestaurant De Librije van Jonnie en Therese Boer, Piloersemaborg van Dick Soek en Aan Zee met chefs André Sminia, Dave Zwaartman, Mitch Vermeule en Guido van Gent achter de kachel, zijn de enige drie restaurants die een Gouden Schaal krijgen. Twintig restaurants ontvangen daarnaast een Zilveren Schaal voor gebruik van producten uit de natuur.
De prijs is een initiatief van Stichting Lekker Landschap en wordt dit jaar voor het eerst uitgereikt.
De onderscheiding is een erkenning voor restaurants die gebruikmaken van wildpluk-ingrediënten en hun gasten op die manier culinair laten genieten van natuur en landschap.
Winnaars van een Zilveren Schaal:
- BAK, Amsterdam
- Bridges in The Grand, Amsterdam
- De Fortuna, Edam
- De Gulle Waard, Winterswijk
- De Keuken van Gastmaal, Utrecht
- De Lange Waard, Zeddam
- De Vierbannen, Ouwerkerk
- 't Diekhuus, Terwolde
- Droste's Logeren en dineren, Tubbergen
- Gebroeders Hartering, Amsterdam
- Grand-Café De Kamer, Slagharen
- Het Amsterdammertje, Loenen aan de Vecht
- Jaimie van Heije, Ouderkerk aan de Amstel
- Pronckheer, Cothen
- Pure Passie - 's-Gravezande Rheezerbelten, Hardenberg
- Ron Gastrobar, Amsterdam
- Vis aan de Schelde, Amsterdam- Vork en Mes, Hoofddorp
Jury
De jury bestaat uit Makkie Mulder (hoofdredacteur Delicious magazine), Marjoleine de Vos (culinair journalist NRC), Ad Wijgerde (IENS-meesterproer), Harry Boeschoten (directeur Communicatie Staatsbosbeheer), Elisa de Lijster (Youth Food Movement), Michiel Bussink (wildplukker/publicist), Theo Spek (hoogleraar Landschapsgeschiedenis) en foodwalker Hindrik-Jan Knot.