De Spaanse topchef en oprichter van Can Fabes, Santi Santamaria, overleed in 2011 op 53 jarige leeftijd aan hartfalen. De chef wordt vaak in één adem genoemd met de absolute topchefs van de wereld zoals landgenoot Ferran Adria. De twee chefs hadden elkaar overigens ook vaak in de haren. Santamaria was de eerste chef die in Catalonië drie sterren kreeg.
Ruim twee jaar na zijn dood besluit de familie om het restaurant te sluiten. 'We hebben al die tijd vastgehouden aan de waarden en idealen van Santi. Maar in deze moeilijke tijden voor ons land, ontbreekt de economische levensvatbaarheid die nodig is om een zaak gebaseerd op excellentie te blijven runnen.'
Het is niet bekend wat er met de zaak gaat gebeuren. De familie woont boven het restaurant. De Nederlander Adriaan Zarzo-Habraken werkte er bijna drie jaar. 'Een enorm goede leerschool,' spreekt hij. 'Santamaria heeft zo veel betekend voor de culinaire wereld. Ik was al van slag na zijn overlijden en ook dit raakt me weer diep.'