Jan-Willem van der Hek, werkzaam bij De Hoefslag in Bosch en Duin is samen met zijn partner Laura Poorten en Edwin Raben, voorzitter van Nederlands Gilde van Sommeliers, in Tokyo. Het WK Sommelier wordt eens in de drie jaar gehouden. Huidig titeldrager is Gerard Basset (UK).
De praktijkopdracht: presenteren, beluchten en serveren van een fles Elzasser Grand Cru Brand 2008, Albert Boxler verrichte Van der Hek binnen 3 minuten!
In de halve finale zit geen enkele Aziaat. 'Een enorme teleurstelling voor gastland Japan,' laat Edwin Raben vanuit Tokyo weten aan Missethoreca.nl. 'De Japanner Satoru Mori had het er dan ook zichtbaar moeilijk mee' zegt Raben.
Wel door naar de finale zijn:
- Australië, Franck Moreau, Merivale – Sydney
- Canada, Véronique Rivest, Restaurant Les Fougères, Québec
- Zwitserland, Paolo Basso, Conca Balla Restaurant, Vacallo
- Argentinië, María Paz Levenson Huarte, Colagreco Restaurant, Shanghai
- België, Aristide Spies, Château du Pont d'Oye, Habay
- Frankrijk, David Biraud, Restaurant sur Mesure par Thierry Marx, Mandarin Oriental, Paris
- Italië, Fabio Masi, Four Seasons Hotel des Bergues, Genève
- Noorwegen, Francesco Azzarone, De Fem Stuer, Holmenkollen Park Hotel Rica, Oslo
- Roemenië, Julia Scavo, Restaurant L'Âne Rouge, Nice
- Groot Brittanië, Eric Zwiebel, Summer Lodge Hotel, Everhot
- Zweden, Jon Arvid Rosengren, Modern American Steak House Copenhague
- Turkije, Isa Bal, The Fat Duck, Bray.