Of je nu werkt aan een tijdloos design of een vintage make-over, één ding blijft altijd hetzelfde: een verbouwing in de horeca is als koken. Het vraagt de juiste ingrediënten, een toprecept en een goede chef. En net zoals in de keuken, gaat er altijd iets mis. Daar leer je van (en daar leer je mee leven).
7 september 2022 word ik gebeld: ‘Hugo, heb je het nieuws gezien?’ Nee, ik heb net een paar uur in de auto gezeten naar Parijs. Er is brand bij NBC Congrescentrum, of ik morgen langs kan komen? Uiteraard, hier maken we tijd voor. Dit betekent terug naar de tekentafel. Ondanks de tegenslag wordt er gelijk gekeken naar mogelijkheden. Van verbouwing net gereed gaan we naar nieuwbouw in de maak. Ook dat gebeurt. Dit jaar is de opening. Dan sta je in de gezamenlijke droom (die meer dan eens als nachtmerrie voelde voor iedereen) die werkelijkheid is geworden. De reacties van de gasten, het dankwoord, het samen proosten, dat zijn de momenten waarop je weet dat het allemaal de moeite waard was.
Tekst gaat verder onder de foto's.
Juiste start is cruciaal
Verbouw of nieuwbouw, het begint met grote dromen en kleine details. Als interieurarchitect werk ik natuurlijk aan het eindresultaat, maar de magie vindt plaats lang voordat het eerste gerecht wordt geserveerd. De juiste start is cruciaal: een strakke planning, een duidelijk budget, goede communicatie en
betrouwbare partners. Klinkt simpel, maar blijkt vaak lastig. Verbouwen voelt voor mij namelijk vaak als detectivewerk: onderzoeken, ondervragen, conclusies trekken en oplossingen bieden. Dat is mijn rol vanaf het ontwerp- en bouwproces tot aan het moment waar alles samenkomt.
Het mooiste is dat alle projecten een klein beetje van mezelf worden – een stukje van mijn eigen verhaal dat verweven raakt met dat van de horecaondernemers. Want uiteindelijk gaat het om meer dan muren en meubilair: het gaat om het creëren van plekken waar herinneringen worden gemaakt. En daar kan geen enkele verbouwingsstress tegenop.