Column Hugo Broeders: De kunst van (ver)bouwen

Column Hugo Broeders: De kunst van (ver)bouwen

Als interieurarchitect stap ik vaak een horecaonderneming binnen dat aanvoelt als een levend wezen. Je ruikt de koffie, hoort het geroezemoes en overal hangen herinneringen aan het interieur. Maar op een gegeven moment heeft bijna elke horecazaak een metamorfose nodig - en die weg naar vernieuwing is altijd een avontuur.

Of je nu werkt aan een tijdloos design of een vintage make-over, één ding blijft altijd hetzelfde: een verbouwing in de horeca is als koken. Het vraagt de juiste ingrediënten, een toprecept en een goede chef. En net zoals in de keuken, gaat er altijd iets mis. Daar leer je van (en daar leer je mee leven).

7 september 2022 word ik gebeld: ‘Hugo, heb je het nieuws gezien?’ Nee, ik heb net een paar uur in de auto gezeten naar Parijs. Er is brand bij NBC Congrescentrum, of ik morgen langs kan komen? Uiteraard, hier maken we tijd voor. Dit betekent terug naar de tekentafel. Ondanks de tegenslag wordt er gelijk gekeken naar mogelijkheden. Van verbouwing net gereed gaan we naar nieuwbouw in de maak. Ook dat gebeurt. Dit jaar is de opening. Dan sta je in de gezamenlijke droom (die meer dan eens als nachtmerrie voelde voor iedereen) die werkelijkheid is geworden. De reacties van de gasten, het dankwoord, het samen proosten, dat zijn de momenten waarop je weet dat het allemaal de moeite waard was.

Tekst gaat verder onder de foto's.

Juiste start is cruciaal

Verbouw of nieuwbouw, het begint met grote dromen en kleine details. Als interieurarchitect werk ik natuurlijk aan het eind­resultaat, maar de magie vindt plaats lang voordat het eerste gerecht wordt geserveerd. De juiste start is cruciaal: een strakke planning, een duidelijk budget, goede communicatie en
betrouwbare partners. Klinkt simpel, maar blijkt vaak lastig. Verbouwen voelt voor mij namelijk vaak als detectivewerk: onderzoeken, ondervragen, conclusies trekken en oplossingen bieden. Dat is mijn rol vanaf het ontwerp- en bouw­proces tot aan het moment waar alles samenkomt.

Het mooiste is dat alle projecten een klein beetje van mezelf worden – een stukje van mijn eigen verhaal dat verweven raakt met dat van de horecaondernemers. Want uiteindelijk gaat het om meer dan muren en meubilair: het gaat om het creëren van plekken waar herinneringen worden gemaakt. En daar kan geen enkele verbouwingsstress tegenop.

Bekijk deze collectie

Inrichting

Bij de inrichting van je horecazaak en je terras komt veel kijken. Je wilt dat de sfeer past bij het concept en je gasten aanspreekt. Er zijn veel aspecten waar je rekening mee moet houden. In deze collectie tips en inspiratie op het gebied van interieur en exterieur: van het interierontwerp tot meubilair en van routing tot sfeer.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.