Sterrenstress? 'Uiteindelijk kook je voor je gasten en niet voor Michelin'

Sterrenstress? 'Uiteindelijk kook je voor je gasten en niet voor Michelin'

Voor veel ondernemers en koks staat 7 oktober roodomrand in de agenda. Op die dag worden namelijk de Michelinsterren bekendgemaakt.

In de aanloop naar de bekendmaking loopt de spanning op. Bij veel koks begint het al een beetje te kriebelen en slaat de sterrenstress toe. Ook voor bekende en ‘zekere’ sterrenchefs is het toch weer een spannende dag. Menig kok zal de nacht voor de bekendmaking dan ook onrustig slapen.

Michelin is de maatstaf

Michelin is voor veel koks de maatstaf. Natuurlijk is het Franse instituut traditioneel en soms wat oubollig. En jongere mensen laten zich misschien wat minder leiden door een autoriteit. Zij gaan voor aanbevelingen van gelijkgestemden. Allemaal waar, maar Michelin heeft nog altijd de meeste waarde in de culinaire wereld. Het is een autoriteit, toonaangevend en nog altijd zeer relevant in de gastronomie.

Een ster wordt in de culinaire wereld gezien als een kroon op het werk, of ‘als een gouden omlijsting van het restaurant’, zoals Gilbert von Berg het noemt. Hij kan erover meepraten. Zijn restaurant Studio* in Maastricht was ruim een jaar open toen het in 2023 zijn eerste Michelinster ontving.

Een paar jaar eerder verloor hij een ster bij een andere zaak. Dat deed hem veel pijn. Dat hij de ster vorig jaar terugkookte in zijn eigen zaak emotioneerde hem dan ook. Von Berg vertelt over zijn ervaringen (pagina 12). Toch blijft hij ook nuchter: ‘Uiteindelijk willen we iedereen gewoon een topavond bezorgen, dat was en blijft ons streven.’ Je kookt immers voor je gasten en niet voor Michelin.

Misset Horeca doet mee aan de sterrenkoorts en doet een voorzichtige voorspelling. Wie krijgt er een ster? Genoemd worden is geen garantie. Ook voor het antwoord op de vraag of we er eindelijk weer een driesterrenrestaurant bij krijgen, moeten we wachten tot 7 oktober.