Indie-merk Fritz-kola bestormt horeca met smaak en karakter

Indie-merk Fritz-kola bestormt horeca met smaak en karakter

Een trendy uitstaling, een uniek aanbod en een maatschappelijke boodschap die past bij deze tijd; het is dé manier om jongvolwassenen aan je horecazaak te binden. Een onderscheidend frisdrankmerk draagt daaraan bij, zo klinkt de boodschap van Fritz-kola. Het Duitse merk biedt niet alleen veel variatie, maar heeft ook een duidelijke mening.

Fritz-kola wordt in 2002 opgericht door de Hamburgse studenten Mirco Wolf Wiegert en Lorenz Hampl. Met 7000 euro startkapitaal zetten de twee jeugdvrienden een jaar later Fritz-kola original in de markt als duurzamer alternatief voor de bestaande cola-merken. USP’s: natuurlijk kola-extract, een hoger cafeïnegehalte en iets minder suiker. 

Door een laag opstartbudget krijgt Fritz-kola vanzelf de uitstraling van een undergroundmerk. Zo kiezen ze de typische Duitse naam ‘Fritz’ na kleinschalig consumentenonderzoek bij de ingang van het lokale winkelcentrum en gebruiken ze hun eigen gezichten voor het logo. Inmiddels heeft Fritz-kola zich stevig genesteld in de Duitse frisdrankmarkt. In de Nederlandse horeca is Fritz-kola het derde merk.

Bekend bij GenZ

‘Ons voordeel is dat wij al jaren behoorlijk bekend zijn in Duitsland en daardoor ook bij veel Nederlanders’, zegt Tom Hennen, country manager Benelux bij Fritz-kola. ‘We richten ons voornamelijk op GenZ en die doelgroep bezoekt regelmatig Duitse steden als Hamburg en Berlijn. Vervolgens herkennen ze ons in restaurants en cafés in Nederland.’

Door een laag opstartbudget krijgt Fritz-kola de uitstraling van een undergroundmerk. Zo kiezen ze de naam ‘Fritz’ na kleinschalig consumentenonderzoek bij het lokale winkelcentrum en gebruiken ze hun eigen gezichten voor het logo.
Door een laag opstartbudget krijgt Fritz-kola de uitstraling van een undergroundmerk. Zo kiezen ze de naam ‘Fritz’ na kleinschalig consumentenonderzoek bij het lokale winkelcentrum en gebruiken ze hun eigen gezichten voor het logo.

Grote diversiteit

Het brede assortiment van Fritz-kola biedt volop kansen om horecagasten te verrassen met een grote diversiteit aan frisdranken. Naast de kola-varianten original, classic light en super zero zijn er de Fritz-limo’s, waaronder orange, lemon en honey-dew melon. Fritz-spritz is een serie typisch Duitse schorles (een combinatie van vruchtensap en sodawater) waaronder apple en organic rhubarb. Tot slot is er nog de anjola organic pineapple-lime, een Duitse frisdrank die in 1952 in Hamburg is ontwikkeld en door Fritz-kola nieuw leven is ingeblazen.

Eindeloos variëren

Om het totale palet aan frisdranken en de vele mogelijkheden te demonstreren, organiseerde Fritz-kola onlangs een proeverij onder begeleiding van sommelier Sjoerd Kist. ‘Ik was meteen verrast door de rijkdom aan smaken van Fritz-kola original; het zoete van de karamel, de frisse citrussmaak, de vanille en de specerijen’, zegt Kist. ‘Fritz-kola classic light is minder zoet en een tikkeltje frisser. Fritz-kola super zero is net weer iets zoeter en zachter in de mond, maar wel met een rijke smaak die vergelijkbaar is met Fritz-kola original. Super zero is zeer geschikt om te mixen. Ook de verschillende Fritz-limo’s en Fritz-spritzes doen het erg goed in cocktails en mocktails. De mogelijkheden om te variëren zijn dus eindeloos.’

Om het totale palet aan frisdranken en de vele mogelijkheden te demonstreren, organiseerde Fritz-kola onlangs een proeverij onder begeleiding van sommelier Sjoerd Kist.
Om het totale palet aan frisdranken en de vele mogelijkheden te demonstreren, organiseerde Fritz-kola onlangs een proeverij onder begeleiding van sommelier Sjoerd Kist.

Maatschappelijk betrokken

Fritz-kola heeft naast een breed aanbod een duidelijke mening en steekt die niet onder stoelen of banken. Dat kola met een K wordt geschreven, typeert het eigenzinnige karakter van het merk. Dat komt niet alleen tot uiting in de bedrijfsvoering, maar ook in maatschappelijke en politieke betrokkenheid. Duurzaamheid, een open en democratische samenleving en de bevordering van sociale projecten zijn al sinds dag één kernwaarden waar het merk zich regelmatig voor inzet. ‘Daarmee zijn wij echt een uitzondering’, zegt Raja Gabert, product- en portfoliomanager bij Fritz-kola.

Glas vanaf het begin

Eén van de belangrijkste duurzaamheidsdoelstellingen van Fritz-kola is het terugdringen van plastic in het milieu, weet Gabert. ‘Daarom is Fritz-kola overal alleen verkrijgbaar in glazen flesjes. Deze flesjes kunnen tot vijftig keer hergebruikt worden.’ Daarnaast heeft Fritz-kola de CO₂-voetafdruk tussen 2022 en 2023 gestaag verminderd, onder meer dankzij de overstap op elektrisch vervoer en groene elektriciteit, de vermindering van waterverbruik en de toename van biologische ingrediënten en duurzame reclamematerialen.

Eén van de belangrijkste doelstellingen van Fritz-kola is het terugdringen van plastic in het milieu. 'Daarom is Fritz-kola alleen verkrijgbaar in glazen flesjes.'
Eén van de belangrijkste doelstellingen van Fritz-kola is het terugdringen van plastic in het milieu. 'Daarom is Fritz-kola alleen verkrijgbaar in glazen flesjes.'

Unieke merkbeleving

Fritz-kola onderscheidt zich ook in merkbeleving, zegt Tom Hennen. ‘Onze zwart-witte design zorgt voor een unieke uitstraling in de horeca. Wanneer je bij een restaurant of café komt aanlopen, is het merk al vanaf een paar meter afstand zichtbaar. Dat kunnen parasols zijn, maar ook een muurschildering of een projectie. Daarin werken we samen met kunstenaars die wij een mooi platform bieden. Vervolgens zie je op het terras bijvoorbeeld picknicktafels met ons logo erin gebrand of houten kratjes die omgetoverd zijn tot zitplekken. Binnen zijn we aanwezig op de tafels en aan de bar, bijvoorbeeld met menukaarthouders, een projectie op de muur en zichtbaarheid in de drankenkoelkast.’

Succes met ondernemers

Fritz-kola wil het merk verder uitbouwen in Nederland, samen met horecaondernemers. Hennen: ‘In Duitsland hebben we gezien dat die strategie werkt. In de horeca hebben we namelijk direct contact met onze doelgroep en kunnen we inspelen op de behoeften van de ondernemers. Hoe kunnen we het merk laden zodat we er allebei voordeel van hebben? Met onze producten en uitstraling voegen we echt waarde toe aan een bedrijf.’

Dit artikel is gesponsord door Fritz-kola.