KHN-voorzitter Marijke Vuik: 'Wordt even bijtanken straks onbetaalbaar?'

KHN-voorzitter Marijke Vuik: 'Wordt even bijtanken straks onbetaalbaar?'
Marijke Vuik (fotobron: Guus Schoonewille)

Als horecaondernemer ben je voortdurend bezig met je zaak. De dagelijkse drukte, het verbeteren van processen en het optimaliseren van de gastbeleving kunnen soms een behoorlijke tol eisen. Hoe zorg je ervoor dat je zelf opgeladen blijft?

Het antwoord is simpel: een weekendje weg. Onlangs genoot ik zelf van een weekend in Utrecht, waar ik verbleef in het nieuwe Anne&Max Boutique Hotel. Het gaf me de kans om even te ontspannen en met frisse ideeën terug te keren naar mijn eigen zaken. Maar wat als dit soort uitstapjes straks onbetaalbaar worden?

Het nieuwe kabinet wil het btw-tarief op logies en culturele diensten verhogen van 9% naar 21%. Dit lijkt een simpele maatregel, maar de gevolgen zijn enorm, zowel voor ondernemers als voor alle andere Nederlanders. Volgens het CBS is in 2023 54 procent van alle Nederlanders (van 15 jaar of ouder) minimaal één keer binnen Nederland op vakantie gegaan.

Maar nu hotels, musea, boeken, sport, media en festivals duurder lijken te worden, kunnen straks veel mensen niet meer genieten van deze vaak zo nodige ontspanning en kennisverrijking. Daarbij zal een verhoging van het btw-tarief deze sectoren – die voor Nederland zó belangrijk zijn - een nieuwe klap toebrengen die ze niet kunnen dragen.

De meeste hotelovernachtingen in Nederland worden geboekt door particulieren die de btw niet kunnen verrekenen. Een prijsstijging van 11% raakt hen direct in de portemonnee, waardoor een weekendje weg, museumbezoek of festival voor velen onbetaalbaar dreigt te worden. Nederland wordt bovendien minder aantrekkelijk voor toeristen, zeker in de grensregio's, waar omliggende landen lagere btw-tarieven hanteren. Het uitgaansleven wordt eveneens hard getroffen; hogere ticketprijzen door de btw-verhoging maken het voor veel mensen moeilijker om van het culturele aanbod te genieten. En dat is zonde, want juist deze sectoren zorgen voor verbinding, de sociale en mentale gezondheid van onze samenleving en het behoud van onze cultuur.

Samen met een brede coalitie uit de horeca-, media- en cultuursector voeren we daarom actie onder de slogan: “Geen hogere btw, je belast er heel Nederland mee.” Hiermee doen we een dringend beroep op de coalitiepartijen om het huidige lage btw-tarief op logies en culturele diensten en goederen voor álle aanbieders te behouden. Zodat even ‘bijtanken’ voor iedereen betaalbaar blijft.

Marijke Vuik is eigenaar van Biercafé Doerak, Café Het Klooster en Slijterij Hoptic in Delft. Ook is ze organisator van twee bierevenementen in Delft. Ze is sinds 7 maart 2023 voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland.

Bekijk deze collectie

Financieel gezond

Bij het exploiteren van een horecazaak komt enorm veel kijken. Vooral op financieel gebied. In deze collectie staan tips & tricks om het rendement van je horecazaak te verhogen. Ook bevat de collectie kennisartikelen over financiering en (het voorkomen van) faillissement.