Wakuli stoomt door en zet vol in op nitro cold brew coffee

Wakuli stoomt door en zet vol in op nitro cold brew coffee

Na opening van een eerste piepkleine take-away koffiebar in Amsterdam Oost heeft Wakuli, het online koffiemerk, flink de gang gezet in openen van vestigingen in Amsterdam en inmiddels ook daarbuiten.

Wakuli heeft inmiddels al een zeven winkels annex koffiebar. ‘We openen op korte termijn er nog twee in Amsterdam-Zuid maar zoeken ook nog in Noord’, zegt Yorick Bruins, een van de oprichters. ‘Maar het is lastig om daar een geschikte locatie te vinden.’ Naast Amsterdam heeft het merk ook een vestiging in de Twijnstraat in Utrecht, maar daar stopt de ambitie niet.

‘We  openen nog een tweede vestiging in Utrecht en deze week openen we onze eerste in Nijmegen en later openen we ook nog een koffiebar in Den Haag’, verklaart Bruins. ‘We merken dat onze koffiebars bijdragen aan de exposure van ons merk. En tegelijkertijd ook meer mensen thuis onze koffie laten drinken, wat weer bijdraagt aan de missie om ‘slechte’ koffie de wereld uit te helpen.’

Nitro cold brew is hot

Bruins volgde al een tijdje de ontwikkelingen van nitro cold brew op de Amerikaanse markt. ‘Dat is een variant die een hele nieuwe doelgroep aantrekt’, stelt hij. Cold brew bevat minder cafeïne dan warm gebrouwen koffie, en wordt geserveerd met ijs en water of melk. Ook is het zeer geschikt voor koude koffiecocktails, door er een siroop of chocoladesaus aan toe te voegen.

‘Niet alleen in de zomer is cold brew populair, maar het hele jaar door. Bij sommige Amerikaanse ketens is het aandeel van koude koffiedranken al meer dan 50 procent. Voor ons reden om niet langer te wachten maar dit voorjaar vol die markt in te gaan. Met onze campagne van cold brew coffee culture.’ Wakuli heeft een geheel eigen assortiment samengesteld van nitro cold brew tot een latte, coconut cold brew en zelfs een peanut butter nitro.

Nitro geeft beter mondgevoel

Wakuli zet met name in op de nitro-varianten. Nitro coffee is een trendy variant op ijskoffie. Door stikstof toe te voegen aan coldbrew coffee of iced espresso, ontstaat een romige emulsie die verfrissend en smaakvol is. Dit is ook een mooie oplossing voor een veganistische koffie, omdat het mondgevoel van opgeschuimde melk kan worden bereikt zonder zuivel toe te voegen. Ook kunnen nog siropen of melk worden toegevoegd voor extra variatie.

‘De cold brew maken we op de klassieke manier. Veertien tot zestien uur koud gebrouwen met de hoogste kwaliteit grof gemalen specialty koffie zonder toevoegingen. De koffie wordt twee keer gezeefd. Cold brew zorgt ervoor dat je de verschillen tussen de koffieterroirs veel beter proeft. De toevoeging van wat stikstof zorgt voor een prettiger en romiger mondgevoel zonder dat het afbreuk doet aan de fruittonen.’

Bruins merkt dat de gasten er warm voor gaan lopen. ‘Smaakjes doen het al goed in koffie en in cold brew werken ze nog veel beter. Sinds de lancering op 1 april hebben we al 18.000 nitro cold brews verkocht waarvan alleen de afgelopen week al zo’n 3.000 stuks.'