Lastig eerste halfjaar voor horeca door slechte weer

Lastig eerste halfjaar voor horeca door slechte weer

Ondanks dat het CBS een forse omzetgroei rapporteerde in het eerste kwartaal van 2024, blijkt de omzet tot en met juni voor de horeca toch tegen te vallen. Dit blijkt uit de nieuwste horeca en recreatie update van de Rabobank.

'Dit heeft vooral te maken met het slechte voorjaarsweer, dat ervoor zorgde dat gasten minder vaak het terras op konden of gingen kamperen', aldus Jos Klerx, sectormanager Horeca, Recreatie en Toerisme.

Toch is er een kleine omzetstijging in de hele sector te zien (zie figuur 1). Dit komt vooral door de prijsverhogingen. 'Tot en met juni verwachten we een omzetgroei van ongeveer 2,5% voor de hele sector. Door de prijsstijgingen lijkt er wel een kleine daling in het eerste half jaar te zijn in het aantal verkochte producten.'

Een uitzondering op de tegenvallende omzetten is de dagrecreatiesector. Zo profiteerde onder andere de binnenrecreatie van het regenachtige weer. 'We verwachten dat de omzet in de hele sector tot het eind van het jaar licht zal stijgen. Dit komt door de toegenomen koopkracht. Een randvoorwaarde hiervoor is dat het weer normaliseert en de negatieve effecten van de regen beperkt blijven.' Hieronder de omzetontwikkelingen in de diverse horecasegmenten.

Verschillen per segment

In de eerste helft van 2024 hebben restaurants een omzetgroei van ruim 4% behaald. Dit gebeurde vooral in het eerste kwartaal van het jaar. De maand mei had veel regen, wat een groot negatief effect had op de omzet.

De fastfoodsector lijkt het meeste last te hebben van inflatie. Er zijn prijsstijgingen doorgevoerd, maar de volumes blijven achter. Al vanaf het tweede kwartaal van 2023 zien we dat de volumes aan het dalen zijn. 'Omdat deze sector vaak crisisbestendig is, is het opvallend dat dit segment nu slechter presteert dan de volledige sector', aldus Klerx.

Ook cafés laten hetzelfde beeld zien als restaurants. Cafés hebben over het algemeen meer last van het regenachtige weer omdat ze hun terrassen niet kunnen gebruiken.

Hotels hebben een redelijk eerste half jaar van 2024 gehad. Toch zien we dat de regionale deelmarkten niet zo goed presteren als in 2023. In Amsterdam staan de bezettingsgraden onder druk en zijn de kamerprijzen lager dan in 2023.

Voorgenomen btw-verhoging

In het hoofdlijnenakkoord van het nieuwe kabinet wordt een btw-verhoging op een deel van de activiteiten in de vrijetijdssector voorgesteld. Logies (uitgezonderd campings), theaters, concerten, maar ook sport(evenementen) zullen door deze btw-verhoging duurder worden voor consumenten.

Het is nog onduidelijk hoeveel duurder het wordt voor de Nederlandse en buitenlandse gast om in een hotel te slapen.

Het is moeilijk te voorspellen hoe de prijzen zich zullen ontwikkelen in de sectoren die te maken krijgen met de geplande btw-verhoging. Dit hangt af van de bereidheid van de gast om de verhoging te betalen en van de ontwikkelingen van de andere kosten die ondernemers hebben.

Faillissementen blijven hoog

Het aantal faillissementen blijft stijgen (zie figuur 2). Tot en met de maand mei waren dit er 150. Hiermee ligt het aantal faillissementen relatief hoog ten opzichte van de afgelopen jaren. Alleen de jaren 2013 en 2014 lieten een hoger aantal faillissementen zien. Dat het aantal faillissementen nu toeneemt ligt in de lijn der verwachtingen en volgt op een periode van relatief weinig faillissementen in de sector.

De uitdagingen in de sector zijn toegenomen. Door inflatie staan de marges onder druk, omdat het niet altijd mogelijk is de prijzen te verhogen om de gestegen kosten te dekken. De coronacrisis speelt ook een rol. Bedrijven die net voor de coronalockdowns begonnen, hadden nog geen reserves en hebben nu relatief hoge schulden die terugbetaald moeten worden.

Naast het aantal faillissementen neemt ook het aantal ondernemers in de sector die willen stoppen toe. Hierdoor is er een afname te zien in het aantal horecaondernemingen in het straatbeeld. We verwachten dat het aantal faillissementen dit jaar verder zal stijgen.

Horeca profiteert het meeste van feestdagen

Nu het eerste half jaar van 2024 er weer op zit, hebben we inmiddels ook de meeste feestdagen weer gehad. Het is duidelijk dat de feestdagen een positief effect hebben op de omzet van de de horeca. Uit een onderzoek van RaboResearch is gebleken dat in sommige weken waarin een feestdag viel, de omzet tot wel 21% hoger uitviel dan de overige weken (zie figuur 2).

Koningsdag heeft het grootste positieve effect op de weekomzet in de horeca. De weekomzet ligt dan gemiddeld 21% hoger dan in de andere weken van het jaar. Ook in de week van eerste en tweede Pinksterdag (respectievelijk 12% en 7%), Bevrijdingsdag (10%), Hemelvaart (7%) en tweede Paasdag (6%) is de weekomzet in de horeca hoger.

Positief vooruitzicht voor de sector

De horeca heeft geen makkelijk half jaar gehad, onder andere door het tegenvallende voorjaarsweer. 'Gelukkig is de vooruitblik voor ondernemers in de sector een stuk positiever: de omzet lijkt de komende periode ligt te stijgen', aldus Klerx.

Bekijk deze collectie

Financieel gezond

Bij het exploiteren van een horecazaak komt enorm veel kijken. Vooral op financieel gebied. In deze collectie staan tips & tricks om het rendement van je horecazaak te verhogen. Ook bevat de collectie kennisartikelen over financiering en (het voorkomen van) faillissement.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.