Vooruitzichten Nederlandse hotelsector blijven goed: groei naar 40 miljoen hotelgasten in 2030

Vooruitzichten Nederlandse hotelsector blijven goed: groei naar 40 miljoen hotelgasten in 2030

Goed nieuws voor de hotelsector. Zowel voor dit jaar als voor 2025 wordt een groei in het aantal hotelovernachtingen van circa 4 procent voorzien. Sterker: de kans bestaat dat bij een aanhoudend hoge vraag de sector op den duur in bepaalde regio's tegen haar grenzen aanloopt. Dat stelt ING Research na onderzoek.

40 miljoen

Ook in de jaren ná 2025 blijft de vraag naar hotelovernachtingen in Nederland naar verwachting hoog. Bij een jaarlijkse groei van 3 procent in de periode 2026 t/m 2030 zijn er eind 2030 ongeveer 40 miljoen hotelgasten in Nederland, een kwart meer dan in 2023.

Dat ons land als reisbestemming zo aantrekkelijk is, komt door ons klimaat, de stabiele geopolitieke omgeving en een relatief hoog serviceniveau

Verduurzamen

Als de hotelsector in de toekomst geen 'nee' wenst te verkopen, zal er iets moeten gebeuren. Volgens economen ING Research ontkomt de sector er niet aan te vernieuwen en te verduurzamen. Dit is nodig om toekomstbestendig te zijn en aan de eisen van de hotelgast tegemoet te komen.  

Er zit ook een keerzijde aan de groei, stelt Sjuk Akkerman, Sector Banker Services & Leisure bij ING. ‘De komende jaren komen er in bepaalde populaire regio’s zoals het zich nu laat aanzien niet veel hotels meer bij. Steden en provincies, zoals Amsterdam, Maastricht en Zeeland, worden terughoudender met het verlenen van vergunningen voor nieuwe hotels.’

Nog altijd de bereidheid om te betalen”
— ING Research

Ook wat betreft reizen overtreft 2024 topjaar 2023. De uitgaven aan reis en verblijf, in binnen- en buitenland, lagen over de eerste vier maanden van 2024 gemiddeld 12 procent hoger dan in dezelfde periode een jaar eerder, blijkt uit ING transactiedata. Dat komt door de gestegen prijzen. Zo stegen hotelprijzen in Nederland gemiddeld met 6 procent.

Innoveren

Uitdagingen na corona blijven groot, stelt ING. Zo heeft nog altijd 43% van de hotels last van personeelstekorten. De sector ontkomt er dan ook niet aan om te innoveren, iets waar hotels zeker niet in voorop lopen. Gezien de structurele personeelstekorten in de hotelsector is het echter belangrijk dat een deel van de werkzaamheden wordt geautomatiseerd. Denk daarbij aan een digitale check-in en het inzetten van schoonmaak- en afruimrobots.

In het hoofdlijnenakkoord van de nieuwe coalitie staat dat het lage btw-tarief logies van 9 procent naar 21 procent gaat. Dit betekent dat hotelkamers en huisjes op vakantieparken vanaf volgend jaar 11 procent duurder worden. Een prijsverhoging die waarschijnlijk volledig voor rekening komt van de gast. In hoeverre deze zich hierdoor laat tegenhouden is volgens ING nog moeilijk te zeggen.

Bekijk deze collectie

Financieel gezond

Bij het exploiteren van een horecazaak komt enorm veel kijken. Vooral op financieel gebied. In deze collectie staan tips & tricks om het rendement van je horecazaak te verhogen. Ook bevat de collectie kennisartikelen over financiering en (het voorkomen van) faillissement.