Aantal duurzame horeca bouwprojecten neemt gestaag toe

Aantal duurzame horeca bouwprojecten neemt gestaag toe

Een aanzienlijk deel van de horecanieuwbouw betreft restaurants. Projecten tussen de 10 en 50 miljoen euro komen het vaakst voor.

Insights voor de bouw:

  • Een kleine meerderheid van de 1.287 horecaprojecten bestaat uit restaurants.
  • Het gros van de bouwprojecten geldt als ‘zeer groot' (meer dan 5.000 vierkante meter).
  • Het aantal projecten met een warmtepomp, ledverlichting of andere duurzame eigenschappen is gestegen.

Van de 1.287 horecaprojecten die momenteel worden ontwikkeld, gegund of uitgevoerd, wordt de helft (655) een restaurant. Veel van deze projecten zijn onderdeel van woontorens of andere complexen. Neem bijvoorbeeld de brasserie die gebouwd wordt in een woonzorgcomplex in Haarlem of het restaurant dat wordt ondergebracht in een multifunctioneel complex in Eindhoven.

Van deze projecten valt ruim de helft (58,5 procent) in de categorie ‘zeer groot’ (meer dan vijfduizend vierkante meter). Van 781 projecten is de omvang bekend en een ruime meerderheid verkeert in de ontwerpfase of wordt reeds uitgevoerd.

Slechts vijftien projecten zijn kleiner dan 250 vierkante meter, zoals het eenkamerhotel dat in Schagen wordt gerealiseerd in een replica van een Noord-Hollandse houtzaagmolen.

Veruit de meeste horecaprojecten worden in Noord- en Zuid-Holland gebouwd. Samen zijn deze provincies goed voor bijna de helft van alle horecabouwprojecten.

In Zuid-Holland wordt het grootste oppervlakte aan horecaobjecten gebouwd. Opmerkelijk is dat er in de provincie Utrecht met 102 projecten een kleine 70.000 vierkante meter meer aan horeca wordt gebouwd dan in Noord-Brabant, terwijl in die provincie wel een hoger aantal (157) projecten loopt.

Projecten met een ramingsbedrag tussen de 10 en 50 miljoen euro komen het vaakst voor. Dit segment beslaat ruim 37 procent van de totale nieuwbouw van horecaobjecten. Nieuwbouwprojecten van minder dan 2 miljoen euro komen niet zo veel voor.

Nieuwbouwprojecten in de horeca maken steeds meer gebruik van verduurzamende maatregelen. Met name het gebruik van ledverlichting en zonnepanelen is toegenomen ten opzichte van vorig jaar, maar ook het aantal projecten met een warmtepomp en groene daken is gestegen. In 2023 werden er 265 duurzame maatregelen gekoppeld aan horecaprojecten, terwijl dit er vorig jaar 191 waren. Hierbij moet worden opgemerkt dat bij een project meerdere verduurzamingsmaatregelen tegelijk kunnen worden toegepast. Naar verwachting stijgt het aantal verduurzamingsmaatregelen in de horecanieuwbouw volgend jaar opnieuw.

Onderstaande tabel toont de drie grootste spelers in de Nederlandse horecabouw, onderverdeeld in architecten, hoofdaannemers, installateurs en opdrachtgevers. Voor deze rangschikking is gekeken naar projecten in de fases van signalering tot en met oplevering. Vervolgens zijn de totale ramingsbedragen van de projecten waar de partijen bij betrokken zijn, bij elkaar opgeteld.

Ballast Nedam is verreweg de grootste hoofdaannemer. Het bouwbedrijf heeft enkele grote projecten onder zijn hoede, waaronder de verbouwing en uitbreiding van winkelcentrum Leidsenhage in Leidschendam ter waarde van 470 miljoen euro. Tussen Ballast Nedam en de nummer twee, Boele & van Eesteren zit een grote afstand: het verschil in totaal ramingsbedrag is een kleine 500 miljoen euro.

Powerhouse Company is dit jaar het architectenbureau met het grootste totale ramingsbedrag (1,4 miljard). Het totaalbedrag van de nummer één van vorig jaar, KCAP, steeg van 1,1 miljard naar 1,3 miljard, maar dit was niet genoeg om Powerhouse voor te blijven.

Roodenburg Installatiebedrijf is net als vorig jaar de grootste installateur. Het bedrijf bouwt in twee woontorens in Amsterdam, de 'Y-Towers', mee aan onder meer hotelkamers, een café en een restaurant. Mede door betrokkenheid bij de ontwikkeling van twee woontorens in Schieveste, nabij Schiedam, is Synchroon BV de grootste opdrachtgever. In de torens komen naast 3.500 appartementen en een supermarkt ook sport- en horecavoorzieningen.

Bekijk deze collectie

Horecabedrijf starten

Een eigen horecabedrijf starten is een droom voor veel mensen. Maar om die droom te realiseren moet je goed nadenken over de te voeren bedrijfsvoering, wet- en regelgeving waar je mee te maken krijgt, verzekeringen en nog veel meer. Deze collectie helpt je daarmee op weg.