De inspectie had deze conclusie nog voor de plastic toeslag werd ingevoerd al getrokken, zo laat de NOS weten. Toch werd de wetgeving rondom plastic verpakkingen doorgevoerd.
De Tweede Kamer wil af van de toeslag. Een Kamermeerderheid steunt het voorstel van de SP om de 'plastictaks' zo snel mogelijk weer af te schaffen. Ook de VVD, die in het kabinet akkoord ging met de maatregel, wil er nu van af.
Onuitvoerbaar voor bedrijven
De inspectie toetste de regels nog voordat ze vorig jaar van kracht werden op handhaafbaarheid, uitvoerbaarheid en fraudebestendigheid. De conclusie was dat de regels zo onduidelijk en ingewikkeld zijn dat ze moeilijk of zelfs onmogelijk zijn om na te leven.
Enorme last voor bedrijven
Fastservice ondernemers waren vanaf het begin kritisch op de maatregel. Veel ondernemers vinden dat er er nog geen goede alternatieven zijn. Ook zorgen de regels tot nu toe niet voor een afname van het gebruik van wegwerpplastic.
Vakvereniging ProFri riep staatssecretaris Vivianne Heijnen ook op de promotiecampagne voor Bring Your Own met onmiddellijke ingang te stoppen. 'Via het door uw ministerie sterk gepromote systeem dat afhalers hun eigen pannetje moeten meenemen van huis, worden hygiëneprocedures doorkruist met alle risico’s voor de voedselveiligheid van dien', aldus vakvereniging ProFri in de brandbrief.
De inspectie spreekt, alles bij elkaar, van een onmogelijke taak, ook omdat op bijna een half miljoen bedrijven en instellingen toezicht moet worden gehouden.
Kabinet aan zet
In een reactie zegt het ministerie zich te beraden op de motie die door de Tweede Kamer is aangenomen. Het kabinet wil vasthouden aan de toeslag op plastic. Volgens demissionair minister Jetten van Klimaat hebben ondernemers de extra inkomsten nodig om er alternatieven voor de plastic bakjes en wegwerpbekers van te betalen. Wordt vervolgd dus.