In aanloop naar de inwerkingtreding van de nieuwe Omgevingswet, op 1 januari 2024, nemen tientallen gemeenten geen nieuwe bestemmingsplannen of wijzigingen van het bestemmingsplan in behandeling. Dit blijkt uit een inventarisatie van vakblad Cobouw.
De stop duurt, afhankelijk van de gemeente, enkele maanden tot wel een jaar. Zo neemt bijvoorbeeld Zaltbommel tot 1 juli 2024 geen plannen in behandeling. En bijvoorbeeld Den Bosch en Winterswijk zijn ook al gestopt met het behandelen van plannen, maar zijn voornemens dat vanaf 1 januari 2024 wel weer te doen.
Impact horecaondernemers
Deze stop kan impact hebben op horecaondernemers die een nieuwe zaak willen bouwen of openen op een locatie waar nu geen horeca is, of die de functie van hun bedrijf willen uitbreiden met bijvoorbeeld hotelkamers of een terras.
Ondernemers met zulke plannen, doen er goed aan – als ze nog geen (herziening van) het bestemmingsplan hebben aangevraagd – snel na te gaan hoe hun gemeente hiermee omgaat. Anders kan de opening of realisatie van het horecabedrijf zomaar maanden tot bijna een jaar vertraging oplopen.
Alternatieven
Om nieuwe initiatieven toch door te laten gaan, bieden veel gemeenten alternatieven aan. Zo is het in Opmeer, Maassluis en Den Bosch mogelijk om plannen in te dienen via een omgevingsvergunning, een soort uitgebreide afwijking van het bestemmingsplan.
In sommige gemeenten wordt die aanvraag ook al volgens de nieuwe regels voorbereid. ‘Vaak zal de gemeente met de initiatiefnemers willen overleggen over wat de beste optie is', zegt Cees den Bakker, woordvoerder van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, tegen Cobouw.
Amsterdam en Den Haag
‘Uiteindelijk zal tussen nu en eind 2023 voor alle gemeenten een moment aanbreken dat zij nieuwe of gewijzigde bestemmingsplannen niet meer tijdig in procedure kunnen brengen’, denkt Den Bakker. Hij verwacht dan ook dat meer gemeenten de komende tijd een procedurestop aankondigen.
Amsterdam en Den Haag zijn dat echter niet van plan. Amsterdam wil voorlopig gebruik blijven maken van alle juridische instrumenten die er zijn om gebiedsontwikkeling zo soepel mogelijk te laten verlopen. Den Haag wil tot eind dit jaar gewoon doorgaan met het behandelen van bestemmingsplannen.
De nieuwe Omgevingswet
In theorie moet de nieuwe wet de regeldruk verlagen en het aanvragen van een omgevingsvergunning gemakkelijker maken. De Omgevingswet brengt 26 bestaande wetten en tientallen gemeentelijke en provinciale regelingen samen, onder meer op het gebied van geluid, bouw en milieu.
Om de procedure te versoepelen is er vanaf 1 januari één digitaal loket, het Omgevingsloket, waar de aanvraag voor de omgevingsvergunning kan worden gedaan. Ook biedt de nieuwe wet gemeenten en provincies meer vrijheden. En ook als bij een plan meerdere overheden betrokken zijn, is één aanvraag voldoende.
Groot voordeel voor ondernemers is dat, mede door het stroomlijnen van de procedure, de termijn waarbinnen wordt beslist over de aanvraag wordt teruggebracht van 26 naar 8 weken.
De invoering van de nieuwe Omgevingswet is al vijf keer uitgesteld, omdat de technische achterkant ervan nog niet gereed was. Inmiddels is dat landelijke digitale loket wel klaar, en staat niets de invoering op 1 januari 2024 nog in de weg.