De eerste drie finalisten, de kersverse sterchef Yornie van Dijk (Basiliek* / We’re Smart Green Guide 4 Radijzen), Youri Hiemstra (Oan Tafel / We’re Smart Green Guide 3 Radijzen) en Timoti Jongsma (De Nieuwe Winkel **/ We’re Smart Green Guide 5 Radijzen) komen uit de voorronde die tijdens de Horecava plaatsvond. Het Gastronomisch Gilde kondigde toen al aan dat er nog 2 wildcards uitgereikt gingen worden aan chefs die op hun eigenzinnige manier bezig zijn met plantaardig koken.
De wildcards gaan naar Joram Timmerman van op Oost, boutique hotel & restaurant het Kook Atelier op Texel en naar Lieven Lootens van Restaurant ’t Aards Paradijs (We’re Smart Green Guide 5 Radijzen) uit België.
Deze 5 deelnemers gaan strijden om de Green Chef’s Hat tijdens de finale op maandag 18 september op Gastvrij Rotterdam.
Opvolger De Groene Koksmuts
De Green Chef’s Hat, eerder bekend als De Groene Koksmuts, is een nieuwe wedstrijd van het Gastronomisch Gilde & We’re Smart World waarbij er 100% plantaardig gekookt dient te worden. De deelnemers mogen zelf ingrediënten meenemen voor de wedstrijd maar deze mogen geen industriële bewerkingen kennen. Ook moeten ze de recepturen kunnen tonen aan de juryleden.
Daarnaast is ook de jury voor de finale bekend, juryvoorzitter Frank Fol wordt vergezeld door Albert Kooy (Dutch Cuisine) en Michaël Vrijmoed (Restaurant Vrijmoed* in Gent). Zij zullen de deelnemers beoordelen via het beoordelingssysteem van Worldchefs waarbij het Gastronomisch Gilde is aangesloten.
Frank Fol van We’re Smart is blij met deze ontwikkelingen: 'Na meer dan 30 jaar zwoegen en overtuigen is verfijnd plantaardig koken helemaal waar het moet zijn: overtuigen door creativiteit en een goede smaak. Met de '100% pure plant' wedstrijd 'The Green Chef’s Hat' is weer een nieuw zaadje geplant. We kiezen ervoor om dit over de Beneluxgrenzen te organiseren zodat we elkaar kunnen inspireren en versterken. Deze jaarlijkse wedstrijd is een samenwerking tussen de Gastronomisch Gilde & We’re Smart, en daar zijn we meer dan fier op”.
Ook het bestuur van het Gastronomisch Gilde is blij met de samenwerking. 'Deze wedstrijd is echt een wedstrijd die de komende jaren zal gaan groeien, plantaardig koken wordt steeds belangrijker in de keukens en dan kunnen de wedstrijden ook niet achterblijven in deze trend'.