Ridder vertelt aan Misset Horeca dat hij per januari 2024 nog voor 50 procent eigenaar is van Joelia*, een jaar later draagt hij alle aandelen over aan zijn opvolger Pieter Timmer. In de eerste maand van 2024 neemt de huidige souschef Sofiane Bons ook het stokje over in de keuken. Volgens de nieuwe policy van Michelin vervalt daarmee de ster, maar Ridder heeft er alle vertrouwen in dat Bons die beoordeling kan consolideren.
'Ik vind dat deel van het verhaal nog het minst interessant', zegt Ridder tegen Misset Horeca. 'Michelin heeft gezegd dat ze snel opnieuw komen beoordelen. Maar deze jonge jongen heeft zoveel in z'n mars dat alle gidsen zijn talent op waarde zullen schatten. Daarbij blijf ik op de achtergrond ook nog aanwezig. Ik zal geleidelijk meer afstand nemen, na het tweede kwartaal.'
C.E.O. baas van het vlees
Ridder wil zich meer gaan focussen op zijn andere Rotterdams restaurant: C.E.O. baas van het vlees. 'Ik zie ernaar uit om energie te steken in de doorgroei van dat bedrijf, nu ik mijn focus straks niet meer hoef te verdelen', legt hij uit. 'En wellicht komen er andere avonturen op mijn pad; de toekomst is vol verrassingen. Overigens blijf ik na de overname nog enige tijd bij Joelia aan als coach en adviseur, zodat de continuïteit gewaarborgd blijft.'
De Zwethheul
Joelia werd in 2015 door Ridder geopend, een jaar later werd het restaurant bekroond met een Michelinster. In 2005 kookte hij binnen zeven maanden twee sterren voor restaurant De Zwethheul. 'Samen met het team hebben we Joelia grootgebracht tot het prachtige, volwassen
restaurant dat zij nu is. Na 8 jaar heb ik hier bereikt wat ik wilde bereiken. Nu is de tijd aangebroken voor nieuwe inspiratie en andere uitdagingen.'
Opvolger Pieter Timmer volgde een opleiding aan de middelbare hotelschool en ging later hotel- en eventmanagement studeren aan Tio Business School. Hij liep onder meer stage bij het Corinthia Hotel in London en toprestaurants Niven en ’t Ganzenest in Rijswijk. Bij die twee laatste restaurants bleef hij na zijn stages ook werken. Hoewel hij zich aanvankelijk wilde toeleggen op het koken, ontwikkelde hij al snel een passie voor het gastheerschap.
Pieter Timmer en Mario Ridder
Pieter Timmer: 'Ik was 15 jaar toen ik voor het eerst bij Joelia in het Hilton ging eten en ik was meteen betoverd. Een restaurant van dit niveau, waar tot in de kleinste details gestuurd wordt op een fantastische beleving, is sindsdien mijn droom geweest. Bij Joelia liep ik mijn allereerste stage als lid van de zwarte brigade, dus voor mij voelt het alsof de cirkel rond is. Dit is een droom die uitkomt.”
Ridder wordt per 2024 als chef-kok opgevolgd door de huidige souschef Sofiane Bons, die op dit moment al anderhalf jaar onderdeel uitmaakt van het team van Joelia. Bons deed internationaal ervaring op bij twee- en driesterrenrestaurants, zoals La Vie in Osnabrück, Parkheuvel in Rotterdam en Pure C in Cadzand. Timmer: 'Sofiane is de uitgelezen persoon om straks de keuken van Joelia te leiden. Hij werkt in dezelfde geest van kwaliteit en vakmanschap als Mario, en geeft daar zijn invulling aan. We zien ernaar uit om onze gedeelde ambities in het nieuwe jaar te verwezenlijken.'