FNV Horecabond en CNV Horeca willen dan met een groep van 25 leden langs hotels, cafés en restaurants op het Damrak, Spui, Rembrandtplein, Leidseplein en Nieuwezijds Voorburgwal trekken. De ludieke actie, waarbij de bonden in een oude tram voorzien van muziek langs de horecagelegenheden zullen rijden, begint 's ochtends om negen uur bij het Victoria Hotel. De acties, die maandag in Deventer zijn begonnen, zijn bedoeld om horecawerkgevers weer aan de onderhandelingstafel te krijgen.
Voor vrijdag staan acties in de regio Utrecht op de rol. Volgende week proberen de bonden elke werkdag iets te organiseren. Op 30 september staat de landelijke manifestatie gepland in de Utrechtse Jaarbeurs. De bonden zeggen gedwongen te worden naar het actiemiddel te grijpen, omdat Koninklijk Horeca Nederland (KHN) uitnodigingen voor overleg blijft afwijzen. KHN heeft in juni de bonden een eindbod voorgelegd. De ondernemers willen de CAO-lonen in twee jaar tijd stapsgewijs 5,5 procent laten stijgen. Werknemers die meer dan de CAO-lonen verdienen, krijgen dan geen salarisverhoging.
Dat is een onacceptabel bod volgens de bonden, omdat het zou betekenen dat tweederde van de horecawerknemers zelf bij zijn werkgever een loonsverhoging moet bedingen. De bond wil 4 procent meer loon voor alle 300.000 werknemers in de horeca. De ondernemersorganisatie KHN is niet onder de indruk van de acties van de bonden. ‘In Deventer waren de actievoerders met zijn vijftienen, waarvan een groot deel vakbondsmedewerkers. Dat heeft niet echt veel impact’, aldus een woordvoerder.
KHN voert momenteel verkennende gesprekken met een andere bond, De Unie, over hoe het CAO-overleg nieuw leven ingeblazen kan worden. ‘We hebben 1 november gepland om de onderhandelingen te hervatten. Daarvoor zijn de FNV Horecabond en CNV Horeca ook uitgenodigd, dus we begrijpen eigenlijk niet zo goed waar ze mee bezig zijn.’