Van der Valk aast al jaren op een hotel in Doetinchem en heeft ook al lang concrete plannen. Een groep hotelondernemers in en rond de Gelderse plaats heeft de plannen voor Van der Valk Doetinchem echter aangevochten bij de rechter.
En die rechter gaf de groep ondernemers eind juli deels gelijk in hun bezwaren, maar zei ook dat dit geen reden is de bouw van het hotel te verbieden.
De Arnhemse rechtbank tikte wel de gemeente Doetinchem op de vingers dat het planologisch mogelijk was dat er op verschillende plekken in de gemeente hotels konden komen. Daarvan zouden de gevolgen voor het ondernemersklimaat voor hoteliers te groot zijn. Nu de gemeente het beleid heeft aangepast dat na Van der Valk niet zomaar nog meer hotels mogen worden gebouwd, is het gevolg voor het ondernemersklimaat volgens de rechter niet onaanvaardbaar.
En dus mag Van der Valk een hotel met 103 kamers bouwen langs de A18 bij Doetinchem, een plaats met zo'n 45.000 inwoners en nu 83 hotelkamers.
Tien jaar verzet tegen Van der Valk Doetinchem
Al sinds in 2013 de eerste plannen voor Van der Valk Doetinchem bekend werden, verzet een groep omwonenden en hoteliers uit de regio zich tegen de komst.
Kees Hensen, mede-eigenaar van HIM+ (de maatschappij achter onder meer Hotel Villa Ruimzicht in Doetinchem), is een van hen. Hij voert een gezelschap aan met de hotels Ruimzicht (Zeddam), Carpe-Diem (Vethuizen), De Roode Leeuw (Terborg), De Gouden Karper (Hummelo), De Kruisberg, Het Onland en De Graafschap (Doetinchem).
In 2015 sprak Hensen zich al eens sterk uit: ‘Een Van der Valk is een paard van Troje. Die hotelketen komt met 140 kamers de markt overnemen’, zei hij destijds. Inmiddels is het hotelplan iets afgezwakt tot 103 kamers, maar dat is in de ogen van de groep Liemerse en Achterhoekse hoteliers nog altijd onevenredig veel.
In het AD reageert Hensen dan ook teleurgesteld op het jongste oordeel van de rechter. ‘Het plan is te ver gevorderd om af te wijzen, denk ik. Het is too big to fail. De gemeente had het oorspronkelijke plan nooit mogen goedkeuren. Later is het aangepast. En nu wordt het akkoord bevonden. Maar eigenlijk hebben we gelijk gekregen. De proceskosten moet de gemeente ook betalen.’
Nu de rechter de komst van Van der Valk niet tegenhoudt, overwegen Hensen en consorten nu een stap naar de hoogste bestuursrechter: de Raad van State. ‘Of we dat gaan doen weten we nog niet', zegt Hensen.
Drie keer gewonnen
De meervoudige kamer boog zich in één zitting over een viertal zaken die waren aangespannen tegen het verlenen van de omgevingsvergunning voor het hotel. In drie van de vier zaken kregen de eisers gelijk en moet de gemeente de proceskosten betalen. Toch hebben die ‘overwinningen’ geen gevolgen voor de beoogde bouw van het Van der Valk hotel.
Allereerst het beroep van de groep hoteliers. Zij stellen vooral dat de gemeente voor het verlenen van de omgevingsvergunning ten onrechte niet heeft meegewogen dat de plancapaciteit als onrealistisch is beoordeeld. De rechter wijst dit af, omdat de gemeente dit later wél heeft meegewogen en tot de conclusie komt dat de vraag naar meer hotelkamers wel degelijk bestaat.
Ook omwonenden roeren zich
Een ander onderdeel van het bezwaar had betrekking op geluiddempende maatregelen op de luchtbehandelingskasten en feesten op het terras, waarover geen voorwaarden waren opgenomen in de vergunning. De rechtbank wijst deze klacht toe en heeft alsnog voorwaarden toegevoegd aan de vergunning. Het besluit van de gemeente om de vergunning af te geven wordt vernietigd, maar niet de vergunning zelf: de rechtsgevolgen van het verlenen van die omgevingsvergunning blijven in stand en de bouw van het Van der Valk hotel is een stap dichterbij.
Een tweede beroep tegen het verlenen van de omgevingsvergunning, van een omwonende van het beoogde perceel, concentreerde zich op geluidshinder. Het beroep werd gegrond verklaard, maar omdat de gemeente inmiddels een en ander nader heeft onderzocht en heeft aangepast, heeft deze uitspraak volgens de rechter geen gevolgen voor de verleende vergunning. Althans, het besluit de vergunning te geven wordt nietig verklaard, maar de rechtsgevolgen van die vergunning blijven in stand.
Veranderde realiteit
Ook een derde beroep tegen het verlenen van de omgevingsvergunning, van een omwonende, waarin naast geluidsoverlast ook de veranderde realiteit wordt opgevoerd en de vraag wordt gesteld of er na corona nog wel behoefte is aan een groot hotel, is door de rechter deels gegrond verklaard. Maar omdat de gemeente inmiddels aanvullend onderzoek heeft laten doen, heeft ook deze uitspraak geen effect op de rechtsgevolgen van de verleende vergunning.
In een vierde beroep tegen het verlenen van de omgevingsvergunning, door weer een andere omwonende, werden onder meer stikstof, geluidsoverlast, privacy, zonweerkaatsing, overlast van verkeer en parkeren als argumenten aangevoerd. Dit beroep is ongegrond verklaard.
Start bouw Van der Valk Doetinchem
De vier uitspraken geven Van der Valk groen licht: in de omgevingsvergunning zit een aanpassing van het bestemmingsplan, een bouwvergunning en de vergunning voor de aanleg van een uitrit. Van der Valk weet alleen nog niet wanneer de daadwerkelijk werkzaamheden zullen aanvangen. Wel heeft Van der Valk Doetinchem al een eigen website.
Het familieconcern heeft altijd een handvol hotels in aanbouw, verdeeld over de verschillende 'staken'. Bij een laatste inventarisatie werd aan veertien nieuwe hotels gewerkt - zowel planfase als daadwerkelijk bouwen - en werden nog eens zeven hotels verbouwd.