McDonald’s introduceert onder andere oorbellen van fritessaus-bakjes en een ring van een Big Mac-doosje als actie tegen zwerfafval. Alleen gasten die hun afval in de prullenbak gooien, maken kans op deze collectie.
Statement tegen zwerfafval
De zeven juwelen, lekker overdreven bling en groot, begonnen hun leven als verpakkingsmateriaal van McDonald’s, maar werden ergens in Nederland achteloos op de grond gekwakt. De restaurantketen raapte ze op, voorzag ze van een laag goud en kristallen, en gaf zo letterlijk glans aan afval. Hoewel de sieraden echte must have items zijn en een show stopping look maken van je ‘geinige outfit’, zijn ze dus ook een statement tegen rondslingerend vuil.
14 karaat goud
Familiebedrijf De Vaal, met 150 jaar ervaring over 6 generaties, maakte van zwerfafval stijlvolle 14 karaats gouden juwelen, in samenwerking met experts Lars Jonk en Yvette de Bruijn van Bronze Special Art.
Hanger van een Franse Frietjes-bakje
Bijna het complete arsenaal aan (weggegooide) McDonald’s-verpakkingen is onder handen genomen. De collectie bestaat uit oorbellen gemaakt van sausbakjes en een Franse Frietjes-bakje en een Milk Shake-beker die te gebruiken zijn als hangers.
Daarnaast is McDonald’s zwerfafval vermengd met 14 karaats goud om de andere juwelen te maken: Franse Frietjes-oorbellen, een reversspeld in de vorm van een Milk Shake-beker, een ring van een Big Mac-doosje en een hanger van een koffiebeker.
Nederland schoon
De sieraden zijn niet te koop, maar worden weggeven aan mensen die hun afval ‘gewoon’ in de afvalbak gooien. Bij elk van de meer dan 250 McDonald’s restaurants staat één gouden afvalbak en een deurwaarder bepaalt van tevoren bij welke bak en op welk exacte tijdstip de prijzen zullen vallen. Iedere gast die tussen nu en 12 september z’n afval in een gouden bak gooit, maakt zo automatisch kans op een van de glimmers.
Strijd tegen zwerfafval
De actie komt niet uit het niets vallen. McDonald’s zet zich al jaren in tegen zwerfafval. In elk restaurant houdt gemiddeld één werknemer zich bijvoorbeeld bezig met het opruimen van rondslingerend vuil in een brede straal rondom de restaurants. Daarnaast gebruikt de keten steeds duurzamere verpakkingen: plastic rietjes behoren tot de verleden tijd, steeds meer producten in een wikkel in plaats van een doosje en het kunststof bestek is vervangen door FSC-gecertificeerde houten exemplaren.