Bij de regionale finalisten van de S.Pellegrino Young Chef Academy Competition 2022/2023 voor chefs onder de 30 jaar, zitten twee Nederlanders: de Haarlemse chef-kok Eddie Meijboom van Bodega en Jet Loos, chef de partie patisserie bij RE-NAA** in Noorwegen.
Noord-Europese finale
Met nog dertien anderen strijden ze op 24 en 25 oktober tijdens de Noord-Europese finale in Kopenhagen. Ze koken hun signature gerecht voor een plek in de wereldwijde finale in 2023 en die uiteindelijke titel van ‘World’s Best Young Chef’.
‘Toen ik hoorde dat ik erbij zat, heb ik meteen alle andere genomineerden opgezocht. Dit gaat een pittige strijd worden. Tot oktober zal ik me elke dag voorbereiden en trainen. Want ik zie deze competitie echt als een kans om internationaal te laten zien waar ik voor sta als chef.’ - Eddie Meijboom, chef Bodega en regionaal finalist Noord-Europa
Young Chef Academy Competion
De S.Pellegrino Young Chef Academy is een internationaal initiatief dat culinaire talenten uitdaagt om hun gastronomische grenzen te verkennen. Stefano Bolognese, S.Pellegrino’s International Business Unit Director: ‘De competitie verbindt meer dan 1000 mensen van over de hele wereld met elkaar. Van jong talent tot gerenommeerde rotten uit het vak. Via de competities willen we ontwikkelingen in de gastronomie ondersteunen. En die ontwikkeling begint bij dit jonge talent.’
Eerdere Nederlandse finalist was Friso van Amerongen, toenmalig souschef bij Rijks*, met Joris Bijendijk als mentor. Friso is nu te vinden in de keuken van Wils* waar hij sinds 2021 een Michelin-ster op zijn naam heeft staan. De Nederlandse finalisten van deze vijfde editie van S.Pellegrino Young Chef Academy Competition zijn Eddie Meijboom met mentor Rick May en Jet Loos met mentor Mathew Leong.
Nederlandse chefs
Sinds Eddie Meijboom 10 jaar geleden aan zijn koksopleiding begon, kookte de 26-jarige Eddie Meijboom in keukens die toonaangevend zijn binnen de Nederlandse gastronomie: ML* onder Mark Gratema, Fris onder Rick May, Cheval Blanc* onder Huub van der Velden en La Rive onder Roger Rassin. In 2017 won hij de titel Talent van de Toekomst en hij behaalde de titel SVH Gezel Meester.
Na zijn studie keerde Meijboom terug naar Fris als souschef, waar zijn oud-leermeester en nu goede vriend Rick May al snel de potentie zag om Eddie zich nog verder te laten ontwikkelen. Samen openden ze in 2020 het modern Spaanse restaurant Bodega, waar Meijboom nu als chef-kok in de keuken staat.
Jet Loos
Jet Loos is 23, maar als leerling en chef al onderdeel van verschillende sterrenkeukens. Zo kookte de Nederlandse bij o.a. De Groene Lantaarn** en Restaurant Perceel*. Vanuit haar onuitputtelijke drive vertrok Jet na het afronden van haar studies direct richting haar droom: een stage in Scandinavië in de keuken van RE-NAA**. Wat als een stage begint, verandert binnen 5 maanden in een baan als chef de partie patisserie, waarin Jet zich nog verder wil ontwikkelen in de kunst van de patisserie.
‘De producten in Noorwegen zijn zo mooi en ik vind Scandinavische stijl van koken heel interessant. Ik móest daar naartoe. In mijn gerecht voor de competitie zie je zowel die liefde voor Scandinavië als mijn Nederlandse roots terug. Het weerspiegelt écht wie ik ben.’
Intensief selectieproces
De deelnemende chefs doorlopen een intensief selectieproces voor de finales in 2023. Ze ontwikkelen ieder een eigen signature gerecht waarmee ze op één bord hun culinaire visie voorschotelen. Iedere deelnemer krijgt daarbij begeleiding van een door henzelf gekozen mentor. Uit meer dan 1000 ingezonden gerechten selecteerde de S.Pellegrino Young Chef Academy Competition alleen de meest veelbelovende recepturen.
In de regionale finales laten de genomineerde chefs hun vaardigheden proeven aan een jury van bekende topchefs. Tijdens de Noord-Europese finales beoordelen Nederlandse chef Jacob Jan Boerma, Mark Moriarty, Kamilla Seidler en Tommy Myllymäki alle gerechten.