Utrechts 'coronapasrestaurant' Waku Waku staat te koop

Utrechts 'coronapasrestaurant' Waku Waku staat te koop

Het Utrechtse veganistische restaurant Waku Waku staat te koop. De eigenaren willen na een roerige tijd meer tijd aan hun gezin besteden. In september 2021 was het restaurant landelijk in het nieuws omdat het weigerde aan de deur op de coronapas te controleren. De gemeente wilde de zaak sluiten, waarna honderden sympathisanten dagenlang het restaurant blokkeerden.

Waku Waku ligt in het centrum van Utrecht, tegenover poppodium Tivoli Vredenburg en op steenworp van Utrecht Centraal. Het horecapand staat nu, inclusief inventaris, naam en exploitatie, op Funda. De vraagprijs is €595.000 voor de exploitatie en inventaris (inclusief social media accounts), daar komt een jaarlijkse huur van €64.000 bij. 

Het restaurant opende in 2017 als de grootste locatie van veganconcept SNCKBR, met Floris Beukers en partner Naphassa Parinussa als franchisenemers. Na twee jaar zeiden ze het franchiseconcept vaarwel en gingen zelfstandig door als Waku Waku – en ja, de naam komt inderdaad van het tv-programma waar Rob Fruithof gehuld in kenmerkende trui deelnemers vragen over dieren stelde en aapjes uitreikte voor elk goed antwoord.

Het veganistische concept met gerechten van over de hele wereld, van Peru tot Libanon, sloeg aan en het restaurant won onder meer de Vegan Award in 2020 en scoorde een 10 op de lijst van de DierenwelzijnsCheck. 

In september 2021 kwam de zaak echter om een heel andere reden dan het eten in het nieuws. In die tijd moest horeca aan de deur gasten controleren op een geldige QR-code in hun Coronapas App. Beukers en Parinussa weigerden dit omdat ze het discriminerend vonden om onderscheid te maken tussen gasten met en zonder QR-code. 

De Utrechtse burgemeester Sharon Dijksma besloot daarop het restaurant te sluiten en de sloten te vervangen. Honderden mensen kwamen vervolgens naar het restaurant om hen steun te betuigen. Onder hen niet alleen sympathisanten van dit specifieke restaurant of de eigenaren, maar vooral veel uitgesproken tegenstanders van het coronabeleid van de regering.

Door op de stoep voor de zaak te gaan zitten, hoopten ze het de politie onmogelijk te maken het restaurant te sluiten. Uiteindelijk sloot het restaurant zelf de deuren, ook omdat het voor de deur zó vol stond dat naastgelegen horeca er veel overlast van ondervond. 

De dagen erna heropende de zaak. Niet als restaurant maar als winkel. Later, toen de coronamaatregelen werden afgeschaft, kon Waku Waku weer open als restaurant. 

Duister keerpunt 

De ondernemers omschrijven zaterdag 25 september 2021 als een duister keerpunt in de Nederlandse geschiedenis. ‘De horeca werd vanaf deze datum namelijk verplicht om gasten op basis van medische status buiten te sluiten. Wat ons betreft kunnen tien verschillende rechters oordelen dat deze vorm van buitensluiting geen discriminatie is, wij weten wel beter. En aangezien discriminatie haaks staat op alles wat wij hebben opgebouwd, besloten wij om onder geen enkele voorwaarde in dit foute en onethische beleid mee te gaan.’ Deze voor hun logische keus had al vrij snel drastische gevolgen voor hun restaurant. 

Waku Waku-eigenaren Naphassa Parinussa en Floris Beukers met hun zoon.
Waku Waku-eigenaren Naphassa Parinussa en Floris Beukers met hun zoon.

En nu hebben de eigenaren, met pijn in het hart zo schrijven ze op Facebook, besloten de zaak te verkopen. Als reden geven ze dat ze meer tijd aan hun gezin willen besteden, de twee hebben een zoontje. Maar de hectiek waarin ze een jaar geleden terechtkwamen zal ook meespelen in de beslissing. 

‘Met tranen in onze ogen en pijn in ons hart zijn we tot het besef gekomen dat het tijd is om op zoek te gaan naar nieuwe eigenaren voor Waku Waku. Nieuwe eigenaren, met nieuwe energie, nieuwe middelen en nieuwe creativiteit om het allemaal naar een hoger niveau te tillen en deze plek te laten bloeien, nog meer dan het al doet.’ 

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.