Naast de horeca heeft ook de landbouw nog geen 'corona-aanpak-plan ingediend. ‘De gesprekken met de horeca- en landbouwsector lopen’, laat het ministerie van Volksgezondheid weten in een brief aan de Tweede Kamer.
'Sluiten horeca werkte niet'
‘We denken graag mee’, zegt voorzitter Robèr Willemsen van Koninklijke Horeca Nederland (KHN). Hij vindt echter dat eerst duidelijk moet zijn wat de effecten van bepaalde maatregelen in het verleden zijn geweest. ‘Het eerder sluiten van de horeca heeft niet gewerkt’, noemt hij als voorbeeld. ‘Mensen kwamen daarna op andere plekken bij elkaar.’
Welke maatregelen werkten?
KHN wil de komende weken samen met de overheid bekijken wat er wél heeft gewerkt. Dan kan worden gekeken naar de beperking van het aantal bezoekers per ruimte, vaste looppaden met eenrichtingsverkeer, ontsmettingsmiddelen, spatschermen en het coronatoegangsbewijs.
‘Maar als eerste moeten mensen die besmet zijn met corona thuisblijven bij een nieuwe golf’, net als kwetsbaren, denkt Willemsen.
Volgens KHN is de horecasector nog aan het herstellen van de crisis. De branche zit niet te wachten op grote beperkingen zonder compensatie.
Volgens Kuipers is de kans heel groot dat het aantal coronabesmettingen in het begin van het najaar weer begint te stijgen.
Minister Kuipers
‘Neem dan alvast simpele maatregelen die je niet in omzet of op een andere manier raken. Ga niet wachten met je plannen of met je eerste voorbereidingen, zoals ventilatie, schermen of het gebruik van mondkapjes. Het helpt om te zorgen dat je eigen zaak door kan draaien.’
De overheid zal het signaal geven wanneer het tijd is om deze maatregelen in te voeren, zei Kuipers. De plannen van de sectoren zelf moeten de basis worden voor deze coronamaatregelen.
Kuipers kan daar wel van afwijken als het aantal besmettingen hard stijgt en de druk op de samenleving toeneemt.