Jonnie Boer: 'Dit is de opmaat naar een nieuw driesterrenrestaurant'

Jonnie Boer: 'Dit is de opmaat naar een nieuw driesterrenrestaurant'

De ware sterrenregen die Michelin in 2022 op gastronomisch Nederland laat neerdalen, is wat driesterrenchef Jonnie Boer betreft de opmaat naar een nieuw driesterrenrestaurant volgend jaar.

Het was een heel mooie middag voor de culinaire wereld in Nederland, zegt Jonnie Boer na de bekendmaking van Michelin 2022. ‘Zoveel nieuwe sterren, dat betekent dat Nederland nog steeds groeit. Na zo'n megaklotetijd is dat voor heel veel mensen mooi. En zelfs drie nieuwe tweesterren, dat betekent dat er volgend jaar een nieuw driesterrenrestaurant kan komen.’ 

Volgens de Zwolse chef, die voor het 18e jaar op rij zijn derde ster prolongeerde, gaat Michelin uit van een piramidemodel. Nu de lagen van één en twee sterren zo verbreed zijn dit jaar, is dat volgens hem de opmaat naar een nieuwe derde ster. Wie daarop het meeste kans maakt, wil hij niet zeggen om collega's niet voor het hoofd te stoten. ‘Als ik de ene noem en de ander niet, dan doe ik er één tekort.’ 

Jonnie Boer over Michelin 2022:

Bij de nieuwe sterzaken zitten ook voor Jonnie Boer nog verrassingen. ‘Neem Julemont, wat van nul naar twee sterren gaat. Dan moet het wel retegoed zijn, daar ga ik gauw een keer eten.’ 

De groene kant op 

Boer ziet tevreden dat de Michelinselectie, en daarmee de topgastronomie in Nederland, steeds groener wordt. ‘Al zolang wij De Librije hebben, is ons grote menu ook vegetarisch of veganistisch beschikbaar. Ik ben blij dat het steeds meer die kant opgaat.’ 

Maar, benadrukt hij, het moet niet met het mes op de keel gebeuren. ‘Je moet niet zeggen: nu moet iedereen veganistisch. Dat werkt niet. Maar kijk naar Emile van der Staak, hij doet het op een fantastische manier.' 

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.