Michelin: 'Dit is nogmaals het bewijs dat talent altijd komt bovendrijven. De volharding en inzet van de chefs - ondanks de moeilijke omstandigheden waarin zij de afgelopen twee jaar moesten werken - is een mooi voorbeeld van de veerkracht en het succes van de Nederlandse gastronomie.'
Gwendal Poullennec
Gwendal Poullennec, Internationaal Directeur van de Michelingids, legt uit: 'De 2022-selectie van de Michelin Gids Nederland illustreert de verfijning en de creativiteit die de Nederlandse culinaire scène kenmerken.'
Drie Michelinsterren
De Librije van Jonnie Boer en Inter Scaldes van Jannis Brevet blijven de culinaire voortrekkers van Nederland. Michelin: 'Deze ervaren vakmannen behouden hun drie Michelinsterren dankzij de ontroerende beleving waarmee ze hun gasten dagdagelijks imponeren. Klassiek meesterschap en een bijzonder gevoel om
modernere ideeën te vertalen naar sublieme smaken typeren de zeer eigen stijlen van deze chefs.'
Drie nieuwe restaurants met twee sterren
De Nieuwe Winkel
De Nijmeegse Groene Michelinter De Nieuwe Winkel is een restaurant met een boodschap. Michelin: 'Emile van der Staak is een visionair die de microseizoenen tot leven brengt dankzij een ragfijne techniek en intrigerende creativiteit. Zijn botanische gastronomie is een emotioneel verhaal.'
Flore
Een beschrijving die u ook gerust kan toekennen aan restaurant Flore (Amsterdam) van Bas van Kranen', vervolgt Michelin. 'Zijn uitermate boeiende en originele aanpak van de natuur legt de nadruk op groenten en lokale producten. De zoektocht naar duurzame oplossingen voedt zijn creativiteit en heeft een zeer zuivere kookstijl tot stand gebracht. Chef Bas van
Kranen heeft vandaag het zelfvertrouwen om te koken zoals hij dat wil.'
Julemont in Wittem
Ook restaurant Julemont in Wittem wordt met twee Michelinsterren bekroond. Het restaurant van Château Wittem dompelt gasten onder in een wereld van moderne luxe en klasse. Guido Braeken sublimeert producten van buitengewone kwaliteit. Hij levert culinair maatwerk met jeugdige uitbundigheid.
Heel beheerst, levendig en expressief.
10 nieuwe restaurants met één ster
Amsterdam is dit jaar hofleverancier van restaurants die worden bekroond met een eerste Michelinster.Restaurants als De Juwelier en Zoldering omarmen het plezier van een rijk à la carte aanbod. In deze ongedwongen restaurants mag alles en moet niets, zo meldt Michelin. 'De traditionele power en moderne frisheid van deze levendige bistro’s tovert een glimlach op uw gezicht.' Deze omschrijving geldt evengoed voor Lars Amsterdam, waar de fine food art van chef Lars Scharp u meeneemt in een modern en gedetailleerd avontuur. Bij De Kas worden kraakverse groenten dan weer opgehemeld door het zeer beheerste, contrasterende samenspel van plantaardig, zoet en friszuur.
De creatieve groentebereidingen van deze Groene Michelinster tonen de rijkdom aan van de natuur. Michelin: 'Bij Vigor in Vught en Alma in Oisterwijk gaan authentieke finesse en eigentijdse klasse hand in hand met geweldige wijnassociaties.'
Het talent om herkenbare smaken een extra dimensie te geven, is ook een van de grote krachten van Erik Tas, aldus Michelin. 'Zijn ’t Ganzenest in Rijswijk is een ode aan absolute topproducten.' Ook meldt Michelin dat voor uitbundige creativiteit gasten op bezoek moeten bij Noor in Hoogkerk en Atelier in Gulpen. 'Geen onnodige spielerei, maar uitdagende bereidingen met explosieve smaken.' Ook Cas Pikaar (Hilvarenbeek) denkt graag out of the box en doet dat even beheerst. Zijn technische finesse en het gevoel waarmee hij zich klassiekers toe-eigent, is geweldig.
3 nieuwe restaurants met groene Michelinster
De Groene Michelinster maakte vorig jaar zijn intrede in de Michelingids Nederland en onderscheidde acht restaurants voor hun opmerkelijke inzet voor en filosofie van een duurzamere gastronomie. In deze 2022-editie voegen de Michelin-inspecteurs daar drie toppers aan toe. Bas van Kranen van restaurant Flore (Amsterdam) laat zich leiden door het aanbod van de Nederlandse grond en wateren. Voor hem geen anjouduif maar Nederlandse kwartel. Zuivel gebruikt hij niet meer. Lokale leveranciers zijn nauwe partners geworden.
Dat laatste is evenzeer het leidmotief van Héron in Utrecht. Hun duurzame aanpak zet mensen aan het denken. 'Gebruik elk deel van het dier, haal groenten en fruit in de buurt, laat je leiden door de natuur. Hier worden mensen overtuigd om te letten op wat
ze eten.' Ook de 80/20 filosofie van Niven Kunz, die we nu terugvinden in Triptyque (Wateringen), inspireert.
Michelinawards
De Michelingids beloont professionals die bijdragen aan onvergetelijke eetervaringen en zet jong talent in de spotlights aan de hand van Michelin Awards.
- 2 restaurants met drie Michelinsterren;
- 21 restaurants met twee Michelinsterren (3 nieuwe);
- 94 restaurants met een Michelinster (10 nieuwe);
- 11 restaurants met een Groene Michelinster (3 nieuwe);
- 112 Bib Gourmand restaurants (16 nieuwe).