Valkuil bij nieuw huurcontract

Valkuil bij nieuw huurcontract

Het kabinet wil in de toekomst alleen coronasteun geven als bedrijven volledig en langdurig moeten sluiten. Horecaondernemers kunnen zich hierop voorbereiden met specifieke corona-afspraken in bijvoorbeeld huurcontracten. Dit is meteen een valkuil bij contracten die na 15 maart 2020 zijn afgesloten en waar zo'n afspraak niet in is opgenomen.

Dat het kabinet de deur dicht heeft gedaan voor steunmaatregelen zoals die van de afgelopen twee jaar, wat zorgminister Ernst Kuipers eerder deze maand in een brief aan de Tweede Kamer schreef, brengt voor nieuwe horecagelegenheden grote risico’s met zich mee voor de toekomst. Zonder TVL is bij een sluiting de huurbetaling een van de grootste uitdagingen

De omvangrijke coronanoodsteunregelingen die op 1 april afliepen, keren nooit meer terug. Nederland moet leren leven met corona en daar past generieke steun zoals de loondoorbetalingsregeling NOW of de tegemoetkoming in de vaste lasten TVL niet bij, zegt het kabinet. 

Alleen als bedrijven volledig en langdurig moeten sluiten, krijgen de getroffen ondernemers gerichte steun, schrijft Kuipers. Pas dan komt overheidssteun als uiterst redmiddel weer in beeld, laten de ministers van Economische Zaken, Sociale Zaken en Financiën in een andere brief aan de Tweede Kamer weten. 

Let op bij huurcontract 

Sinds de coronacrisis zijn veel horecaondernemers die dicht moesten en omzet misten, een procedure gestart tegen hun verhuurder, omdat deze weigerde om een huurkorting te geven. De Hoge Raad oordeelde in december 2021 dat een huurkorting niet op basis van de gebrekenregeling kan worden afgedwongen. 

Wel zou dit kunnen op grond van onvoorziene omstandigheden indien de huurovereenkomst is aangegaan vóór 15 maart 2020. Voor huurovereenkomsten die gesloten zijn na 15 maart 2020 (na het begin van de intelligente lockdown) is de kans echter klein dat toekomstige coronamaatregelen te kwalificeren zijn als een onvoorziene omstandigheid. 

Bij het sluiten van nieuwe huurovereenkomsten doen horecaondernemers, zeker nachthoreca en clubs, er dan ook goed aan een specifieke coronaregeling uit te onderhandelen. Dat adviseert Boris Cammelbeeck, vastgoedadvocaat en partner bij Stibbe. ‘Anders is de kans groot dat zij niet alleen bij de overheid, maar ook bij de verhuurder achter het net vissen.’ 

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.