Overtredingen met maaltijdbezorgers in Rotterdam

Overtredingen met maaltijdbezorgers in Rotterdam

Bij een controle op maaltijdbezorgers in Rotterdam zijn vijf bezorgers betrapt die niet mogen werken in Nederland. Ook werd een bezorger aangetroffen van 14 jaar, terwijl de minimumleeftijd waarop dit mag 16 is. Wat ging er nog meer fout?

De controle vond vrijdag 28 januari plaats in Rotterdam-Zuid bij maaltijdbezorgers en diverse restaurants met een bezorgfunctie.

Tijdens de actie werden maaltijdbezorgers van twee platformbedrijven aangehouden voor controle. Daarnaast werden vier restaurants geïnspecteerd die met eigen personeel maaltijden bezorgen. In totaal werden 18 bezorgers gecontroleerd.

Vijf van de 18 bezorgers bleken van buiten de Europese Unie te komen en hun werkgever had voor hen geen tewerkstellingsvergunning aangevraagd. Dat betekent dat zij niet hier in Nederland mogen werken. Alle vijf werkten voor een platformonderneming. Vorig jaar kreeg Deliveroo hiervoor ook een boete van ruim 1,5 ton. 

Niet werken op je eigen account

In een aantal gevallen maakten deze bezorgers gebruik van het account van iemand die wel mocht werken. De bezorgers moeten voor het gebruik van het account een deel van hun verdiensten afstaan. Controle wie er daadwerkelijk op een account werkt, gebeurt dan onvoldoende door het bezorgplatform. De betrokken bedrijven kunnen een boete tegemoet zien voor het overtreden van de Wet Arbeid Vreemdelingen.

Missstanden rondom werktijden en loon

Daarnaast zijn ook fysieke controles geweest bij diverse restaurants in Rotterdam-zuid. Hier bleek het nodige mis te zijn. Zowel als het gaat om de Arbeidstijdenwet (Atw), de Wet minimumloon (Wml) als de Wet Arbeid Vreemdelingen.

Bij één restaurant werd een bezorger van 14 jaar aangetroffen. De minimumleeftijd om maaltijden te bezorgen is 16 jaar. Uit de ter plekke gecontroleerde administratie van twee restaurants bleken op papier meerdere kinderen onder de 16 jaar aan het werk te zijn, of te zijn geweest in de bezorging. Hier wordt door de Arbeidsinspectie nader onderzoek gedaan.

Tijdens de inspectie waren er werknemers die er snel vandoor gingen en de controle niet afwachten. Het vermoeden bestaat dat het hier om werknemers gaat die hier niet mochten werken. De werkgever is nu gesommeerd om aan te geven wie er weg liepen uit zijn onderneming. Doet hij dat niet, dan kan hij een boete krijgen. Mochten het werknemers zijn die hier niet mochten werken, zal hiervan een boeterapport worden opgemaakt tegen de werkgever.

In een ander bedrijf bleek dat de loonadministratie niet goed klopte, onduidelijk was wie er nou op de loonlijst stond en aan het werk was. Dit zal allemaal verder onderzocht worden door de Arbeidsinspectie. Het vermoeden is dat bij dit restaurant ook meerdere werknemers zwart werken. Als dit uit het onderzoek daadwerkelijk blijkt zal dit doorgegeven worden aan de Belastingdienst.

De rechercheurs van de Sociale Dienst van Rotterdam onderzoeken of een medewerker die in een restaurant werkend werd aangetroffen van de gemeente een uitkering krijgt.

De NVWA heeft tijdens de actie bij drie bezochte restaurants waarschuwingen uitgedeeld voor het overtreden van de hygiëneregels.

Bij de controle waren de gemeente Rotterdam (afdelingen recherche Sociale Dienst en Handhaving), politie, AVIM, NVWA en de Nederlandse Arbeidsinspectie aanwezig.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.