België staat er wat beter voor dan Nederland, doordat het land een stuk verder op streek is met het geven van boosterprikken. Ook zijn er wat meer bedden beschikbaar op de intensive care. Toch dringen virologen aan op hardere maatregelen, omdat omikron nog veel besmettelijker is en de nu wat dalende druk op de ziekenhuizen razendsnel kan keren.
'Geen risico nemen'
'We kunnen geen risico nemen', zegt premier Alexander De Croo na overleg met de verantwoordelijke ministers. Hij wijst erop dat omikron al goed is voor drie op de tien coronabesmettingen en de komende dagen de deltavariant zal verdringen. Er zijn volgens hem extra maatregelen nodig om ervoor te zorgen dat in ieder geval kinderen na de kerstvakantie weer naar school kunnen. En die maatregelen moeten er nu al komen, omdat de noodzaak steeds pas zichtbaar wordt als het te laat is.
Nederlanders die lockdown ontvluchten
Die maatregelen zijn er vooral op gericht drukte te voorkomen. De winkelstraten en horecapleinen liepen de afgelopen dagen soms gevaarlijk vol, ook met Nederlanders die de lockdown in eigen land ontvluchtten. Shoppen mag straks slechts getweeën, al tellen kinderen niet mee. Sportwedstrijden moeten het zonder toeschouwers stellen. Kerstmarkten blijven toegestaan, maar alleen in de open lucht. Tenten zijn taboe.
Wens om horeca eerder te sluiten
De aantrekkingskracht van Belgische winkels en cafés op Nederlanders blijft zo in stand, sombert viroloog Marc Van Ranst. Hij had graag gezien dat bijvoorbeeld de horeca eerder zou sluiten.
Sluiting cultuursector
Dat de complete cultuursector dicht moet, gaat verder dan de deskundigen die de regering adviseren hadden aangeraden. Zij waarschuwen vooral voor kerstborrels, -diners en andere bijeenkomsten die gauw knus dreigen te worden. Maar er komt geen limiet aan het aantal gasten thuis.
De maatregelen gaan op tweede kerstdag in en gelden voorlopig tot 28 januari. Begin volgend jaar houden de ministers ze weer tegen het licht.