SVH zet Leermeester+ in voor binden en behouden horecapersoneel

SVH zet Leermeester+ in voor binden en behouden horecapersoneel

Na een pilot gaat SVH een nieuw branche examen uitrollen. Het gaat om Leermeester+. Dit examen heeft SVH in het leven geroepen om opleiden op de werkvloer nog meer te stimuleren.

De eerste negen kandidaten hebben het diploma Leermeester+ inmiddels op zak. Zij begeleiden lerende medewerkers op de werkvloer of op school, waarna de medewerkers op basis van SVH Praktijkbewijzen een branchediploma kunnen halen. ‘Voor de horecasector betekent dit binden en behouden van vakbekwaam personeel’, aldus SVH.

Leermeester+ is opleider én examinator

Leermeester+ is een verbreding van het huidige diploma SVH Leermeester. De Leermeester+ is niet alleen verantwoordelijk voor het leerproces van medewerkers en leerlingen, maar is ook verantwoordelijk voor hun beoordeling en het uitgeven van branche-erkende certificaten. Een Leermeester+ is dus praktijkopleider en examinator ineen. Tijdens de opleiding leert iemand bijvoorbeeld objectief beoordelen.

Ricardo Eshuis, directeur SVH: ‘Met de Leermeester+ bieden we bedrijven de mogelijkheid om door praktijkleren op de eigen werkvloer, medewerkers en nieuwe collega’s snel en bekwaam in te zetten. Door de gerichte, praktische prestaties die de Leermeester+ beoordeelt, leren medewerkers in korte tijd vaardigheden aan voor specifieke kleine rollen. Op deze manier zijn ze gauw inzetbaar en kunnen ze doorgroeien in het bedrijf. Dat draagt bij aan het binden en behouden van medewerkers.’

Alleen mensen die al een regulier Leermeester-diploma hebben kunnen Leermeester+ worden. De opleiding duurt 2,5 dag, plus thuisstudie.

Personeelstekort

Carolien Tollenaar, directeur Stichting Horeca Onderwijs (SHO) verzorgde de eerste cursus voor SVH Leermeester+: ‘Het personeelstekort is al jarenlang een uitdagend onderwerp in de horeca en de uitdaging is de afgelopen maanden alleen maar groter geworden. Om voor alle gasten in de horeca een perfecte service te garanderen, is het van het grootste belang dat iedere horecaondernemer voldoende én geschikte medewerkers heeft.’

‘Een SVH Leermeester kan het verschil maken in het opleiden van (lerende) medewerkers, maar een SVH Leermeester+ heeft extra voordelen. Hij of zij mag er ook een officieel label aan hangen. Hiermee kun je naast een salaris simpelweg wat extra geven aan jouw (lerende) medewerkers.’

In het bedrijf en op school

De Leermeester+ is op zowel school als in een bedrijf inzetbaar. Voor scholen - veelal praktijkscholen en scholen in het voortgezet speciaal onderwijs (VSO) - is het een alternatieve route voor leerlingen die niet op kunnen gaan voor een centraal examen. Praktische vaardigheden worden gedurende de praktijklessen en stages beoordeeld, zonder officiële examenmomenten. Wanneer de leerling bepaalde vaardigheden beheerst, kan de Leermeester+ hiervoor de SVH Praktijkbewijzen aanvragen. Als een complete set SVH Praktijkbewijzen is behaald, kan het erkende SVH branchediploma voor de leerling worden aangevraagd.

Bedrijven kunnen ervoor kiezen om personeel stap voor stap op de werkvloer op te leiden. Ze zijn direct inzetbaar, leren onder werktijd bij en zijn snel bekwaam in een bepaalde rol. Met name voor zij-instromers en personeel zonder horecapapieren dat vanuit andere functies instroomt, liggen er volop kansen om op de werkvloer een erkend diploma te halen. Waarbij de Leermeester+ de praktijkopleider en beoordelaar is.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.