Frank Hendriks stelt opening uit: team in WW en €250.000 omzet verdampt

Frank Hendriks stelt opening uit: team in WW en €250.000 omzet verdampt
De Vereeniging van Frank Hendriks moet nog even wachten op gasten.

Horecaondernemer Frank Hendriks stelt de opening van zijn nieuwe zaak, grandcafé en boetiekhotel De Vereeniging in Hengelo, uit vanwege de beperkende coronamaatregelen. Hij schrapte een omzet van €250.000 aan feesten en partijen uit de boeken.

‘We willen niet een beetje open. En dat is het toch als je tot 17.00 uur lunch en een borreltje kunt doen.’

Door de aangescherpte maatregelen zoals een verplichte zitplaats en terug op 1,5 meter moest Hendriks al €250.000 omzet schrappen in december. ‘Allemaal feesten en partijen… Heel zuur. En er zaten serieus leuke feesten bij, van €60.000 tot €70.000 omzet!’ De zaal van De Vereeniging heeft een capaciteit tot 400 personen.

‘Toen bovenop die beperkende maatregelen, de sluitingstijd van 17.00 uur werd aangekondigd, hebben we besloten de opening uit te stellen. Dus ook alle reserveringen voor Kerst voor de bistro zijn afgebeld. Het team is in de proeftijd naar huis gestuurd en maakt nu gebruik van WW.’

Loonkosten niet betalen uit eigen zak

‘Het gaat om 22 mensen. Ik mag ze in hun proeftijd zonder opgaaf van reden ontslaan, maar had dat natuurlijk liever niet gedaan. Het kon niet anders.  Ik heb iedereen bij elkaar geroepen en de feiten op tafel gelegd: Allemaal in dienst houden en iedereen doorbetalen zou het faillissement betekenen. Ik kan niet €35.000 tot €40.000 per maand aan loonkosten zelf ophoesten. Dat moest wel voor de maand november…’

Recht op steun (NOW of TVL) heeft Hendriks niet, omdat zijn bedrijf nog moet beginnen.

Frank Hendriks heeft wel goede hoop dat de meeste mensen terugkomen als De Vereeniging open gaat. ‘Maar ik kan niemand dwingen te wachten…’

Huurbaas werkt mee

Gelukkig werkt de pandeigenaar van De Vereeniging mee. ‘Tot we opengaan, betaal ik geen huur’, verzucht Hendriks. ‘Die medewerking verleent de huurbaas. En daar ben ik blij mee.’

De ondernemer gaat van start als de eindtijd 22.00 uur of later wordt. ‘Ik denk niet dat dat in 2021 nog gebeurt…,’ besluit Hendriks. Hij hoopt op januari of februari 2022. ‘We staan te popelen. Echt waar. Enige voordeel is dat we nu nog meer de puntjes op de i kunnen zetten.’

Valencia Deventer wel open

Startend collega Valencia in Deventer besloot wel te openen en ging 4 december noodgedwongen als dagzaak van start.

Bekijk deze collectie

Medewerker in dienst

Verschillende aspecten spelen een rol als het gaat om medewerkers die aan het werk zijn. In deze collectie staan tips & tricks voor horecaondernemers als het gaat om het behouden en opleiden van medewerkers, samenwerken, inroosteren en ziekte. Ook delen ondernemers hun praktijkvoorbeelden.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.