Bronnen rondom het OMT bevestigen een verzoek aan het kabinet om eerder dan vrijdag 3 december een persconferentie te houden.
Maandag deed demissionair premier Mark Rutte in een persmoment een zeer dringende oproep aan iedereen om zich beter te houden aan de basismaatregelen tegen het coronavirus.
Anders kan het kabinet het zich volgens hem mogelijk niet permitteren te wachten met extra maatregelen tot 3 december, de dag waarop het volgende 'weegmoment' en de persconferentie gepland staan.
Nu geen nieuwe maatregelen
Vooralsnog worden er nu geen nieuwe coronamaatregelen afgekondigd. De komende week is volgens Rutte cruciaal. 'We moeten de komende dagen een kentering zien in de naleving anders moeten we wellicht eerder dan 3 december besluiten nemen over eventueel nieuwe maatregelen.'
Het kabinet heeft het plan op 3 december opnieuw af te wegen of extra maatregelen noodzakelijk zijn. Als mensen zich niet beter aan de maatregelen houden, dan lijkt het onontkoombaar dat extra maatregelen komen, en dat dat eerder gebeurt dan 3 december.
KHN
Het kabinet maakte vorige week nieuwe maatregelen bekend om de opleving van besmettingen tegen te gaan. Kroegen en restaurants moeten om 20.00 uur de deuren sluiten.
KHN wil de huidige sluitingstijd veranderen in een tijd waarop de inloop stopt. Mensen die dan om 20.00 uur binnen zijn, kunnen blijven, maar er komen geen gasten meer bij. Dit levert namelijk geen extra contacten op, maar scheelt wel in extra omzet voor de horeca.
Sluitingstijd horeca en terugdringen coronabesmettingen?
De vraag in hoeverre de sluitingstijd in de horeca bijdraagt aan het terugdringen van het aantal
coronabesmettingen, stelde de redactie aan een woordvoerder van Hugo de Jonge. Die adviseert
het advies van het OMT in de aanloop van de persconferentie van 12 november erop na te slaan. Daarin lezen we het volgende: ‘Vanuit de modelleringen komt naar voren dat er een reductie van ruim 20 - 25 procent van de relevante contacten nodig is om de verspreiding van het virus te beheersen en de Rt onder de 1 te laten dalen.’
Het OMT pleit in dit advies voor de herinvoering van de 1,5 meter-regel en placering. Echter omdat dit juridisch gezien niet direct ingevoerd kan worden, adviseert het OMT om per direct - en totdat controle met de coronapas, plus placering én de 1,5 meter-maatregel definitief wettelijk geëffectueerd kunnen worden - een aantal maatregelen te nemen, waaronder een sluiting, of het beperkt openstellen van de horeca, om zo het aantal contacten de komende weken drastisch omlaag te brengen, om daarmee de incidentie van covid-19 te laten dalen en de zorg te ontlasten.