Oud-medewerkers Glouglou openen natuurlijke wijnbar La Dilettante

Oud-medewerkers Glouglou openen natuurlijke wijnbar La Dilettante

Medio oktober opende La Dilettante, een wijnbar met kleine keuken, genoemd naar de natuurwijn van Catherine et Pierre Breton uit de Loire.

Een succesvolle ‘wijnbar’ try-out deze zomer op het terras van Restaurant La Vallade in Amsterdam en het juiste pand brachten de plannen van Olivier Von Grumbkow en Hans Vervoort naar eigen ondernemerschap in een stroomversnelling.

De horeca is voor beide ondernemers bekend terrein, naast hun gezamenlijke baan bij de eerste natuurlijke wijnbar van Amsterdam, Glouglou, hebben ze ruime ervaring bij verschillende ondernemingen. ‘Bij ons sluimerde al langer om iets met natuurwijn te doen’, vertelt Vervoort.

‘In de zomer heb ik de eigenaresse van restaurant La Vallade benaderd of we niet een pop-up op haar terras mochten doen. Dat werd een groot succes waardoor ons plan om een eigen, natuurlijke wijnbar in Franse stijl te openen echt ging leven.’

Hoekpand met terras

La Dilettante

In Amsterdam is de locatie enorm belangrijk is de mening van beide ondernemers. ‘Als je niet de juiste plek hebt, is het kansloos’, stelt Von Grumbkow. ‘De locatie van het pand was perfect. Een hoekpand met terras net niet midden in, maar wel vlakbij het drukste deel van de Pijp.'

'Vanaf het moment dat we samen even op het bankje naar het pand zaten te kijken, leek alles op zijn plek te vallen. Wij zaten helemaal op een lijn en met de redelijke vraagprijs moesten we snel handelen. We kregen ook de financiering snel rond. Kortom het voelde echt als dat het zo moest zijn.’

Vanaf dat moment was het snel schakelen voor beide ondernemers. ‘Gelukkig hoefden we niet het hele pand te strippen. Maar vanaf de sleuteloverdracht in september was het wel continu dagen van minimaal 12 uur maken’, verzucht Vervoort. ‘Alles opnieuw schilderen en lakken, nieuw lichtplan en indeling maken tot de piepkleine ruimte voor de keuken zo slim mogelijk indelen.’

Natuurwijnkaart als visitekaartje

La Dilettante wil onderscheidend zijn met de wijnkaart, glaswerk en simpele maar heel smaakvolle gerechten. ‘De wijnkaart is ons visitekaartje’, vertelt Von Grumbkow. ‘Je moet een eigen identiteit hebben, wij zoeken wijnen die natuurlijk gemaakt zijn maar zowel voor de verstokte natuurwijndrinker als de gewone wijndrinker aantrekkelijk zijn.'

'Onze wijnkaart is nog vol in ontwikkeling. We zoeken naar kleine importeurs en hebben natuurwijnen van relatief onbekende landen als Servië en Hongarije op de kaart. Bovendien schenken we de wijn niet alleen in die kleine proefglaasjes maar hebben ook wat meer luxe glaswerk voor de wijnliefhebber.’

Verwarmd terras

Het heeft restaurant heeft zo’n 30 couverts en het terras zo’n 20 plekken. ‘Omdat we niet precies weten wat de winter in termen van de coronamaatregelen gaat brengen, hebben we het terras verwarmd’, vertelt Vervoort. ‘En direct een bestelling geplaatst om de banken te vervangen door tafels en stoelen, zodat we ook buiten een meer ‘Frans’ wijnbargevoel krijgen.’

Voor een wijnbar is het belangrijk om de gasten binnen te houden rondom dinertijd. ‘Le Dilettante heeft niet een echt grote keuken, we kunnen wat simpele bereidingen doen. Daarom hebben we de samenwerking gezocht met een aantal traiteurs in de buurt. Zij leveren fantastische gerechten, waarmee wij maar een beperkt aantal handelingen hoeven te doen.’

Vooralsnog zijn de eerste ervaringen erg positief. ‘Het loopt boven verwachting, zeker in de weekenden is het aanpoten. Onze eerste vacatures voor personeel hebben we net geplaatst ondanks de beperkte lockdown. Daar anticiperen we op door eerder open te gaan, al om 11.00 uur, en op de lunch in te zetten met het geheime wapen van onze fantastische quiches’ , besluit Vervoort.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.