De horecazaak is gevestigd monumentale pand aan het Weesperplein waar ooit de Diamantbeurs was gevestigd. Capital C staat letterlijk voor creativiteit met een hoofdletter C. Capital C is een hub en community voor de creatieve sector van de hoofdstad. Een werk- en ontmoetingsplek voor creatives met flexplekken, kantoor- en vergaderruimten en bijzondere event-spaces. En nu dus ook met een uniek en vernieuwend bar-restaurant concept waaraan de top van de Nederlandse creatieve industrie heeft meegewerkt.
Geen Loetje
Restaurant Europe Company, de eigenaar van Stan&Co Amsterdam wilde het concept omdopen tot een Loetje, maar de pandeigenaar stak daar een stokje voor omdat hij het niet vond passen in het creatieve centrum.
Eigenaren
Eigenaren van Capital C zijn media- en internetondernemer Willem Sijthoff en vastgoedondernemer Cor van Zadelhoff. De twee ondernemers transformeerden eerder de oude Renault garage tot een mediagebouw (Het Financieele Dagblad, radiostation BNR) en het succesvolle café-restaurant Dauphine.
Kunst met de hoofdletter K
De voorliefde voor kunst en design zijn dé pijlers van Capital Kitchen. Verantwoordelijk voor de selectie van alle bij Capital C betrokken kunstenaars en designers is curator en publicist Anne van der Zwaag. Het grensverleggende restaurant-design is van artistieke duizendpoot en stijlicoon Maarten Spruyt. Het is de eerste keer dat hij een restaurant mocht inrichten. Hij kreeg de vrije hand om het interieur van Capital Kitchen naar eigen inzicht vorm te geven en betrok collega-creatieven van naam en faam bij dit unieke project. Kunstenaar Joep van Lieshout ontwierp bijvoorbeeld het art-object boven de centrale bar. Deze blikvanger in het interieur met de werktitel ‘Het Wezen’, is een – uit elkaar getrokken - menselijk skelet dat symbool staat voor het blootleggen van de innerlijke mens.
Local food 3.0
Eten, drinken, muziek, kunst, evenementen, staff en bezoekers zijn allemaal ingrediënten die een bezoek aan Capital Kitchen tot een bijzondere ervaring maken. Creative chef Dave Wijnschenk werkt met de beste regionale leveranciers en transformeert lokale ingrediënten tot verrassende, kleurrijke creaties. Denk aan: huisgemaakte filet americain van dubbeldoel Beemster-koeien (met gebakken kappertjes, bieslook en croutons van zuurdesembrood van stadsbakkerij As). En: geroosterde bloemkool uit West-Friesland met een romige bloemkool crème (gecombineerd met miso en sjalotten). Ook op de seizoenskaart: crowd pleasers zoals fish & chips (met kabeljauw uit de Noordzee), runderstoofpot van het lokale runderras Ouderkerks Blond en bisque van Hollandse garnalen, Zeeuwse mosselen, scheermessen (met aardappelen en wortelen van de laatste lokale oogst).
Chef Wijnschenk: 'Bij Capital Kitchen proberen we een stap verder te gaan met lokaal en duurzaam eten. We streven naar low carbon food print en dus gebruiken we zoveel mogelijk lokale ingrediënten. Je staat er versteld van als je ontdekt wat voor geweldige producten de regio Amsterdam te bieden heeft.'
Harold Hamersma en Ronald Giphart
Bar en drinks nemen een prominente plek in op deze gloednieuwe locatie. Bij Capital Kitchen geen traditionele wijnkaart maar een Drinks Menu. Een veelzijdige drankkaart met bijzondere thee, kefir, hard seltzers en kombucha. Wijn en bier krijgen hierbij speciale aandacht. Als wijnadviseur is wijnpublicist Harold Hamersma aangetrokken. Hij selecteerde de betere Hollandse wijnen en ook Duitse, Franse en zelfs Luxemburgse en Belgische wijnen, alles op nog geen 600 kilometer van Capital Kitchen (dus hier geen nieuwe wereldwijnen). De bierkaart met vele verrassende namen en stijlen is ontwikkeld door bierliefhebber en schrijver Ronald Giphart.
Cocktails van Johanna
Voor de cocktails is de Finse cocktailspecialist Johanna Jalonen aangetrokken. Zij kent haar klassiekers maar gaat ook graag een stapje verder met haar cocktails. Zij beheerst de essentie van cocktail shaken - balans en aandacht – tot in perfectie. Met de juiste combinatie van zoet, zuur, bitter, alcohol en smaakcombinaties. Natuurlijk is er veel aandacht voor lokale likeuren van distilleerderijen.
Muziek van Michiel Borstlap
The devil is in the details. Dus ook voor de muziek is samengewerkt met een creatieve hoogvlieger. De Nederlandse award-winning jazzmusicus en componist Michiel Borstlap is curator voor de playlist. Borstlap: 'Het is geen toeval dat we achtergrondmuziek vaak ‘muzak’ noemen. Waarom moeten we de hele tijd naar waardeloze muziek luisteren?' Ook de juiste muziek, op het juiste moment van de dag en avond en nacht hoort bij de totaalbeleving waar Capital C voor staat.
Vagina, slokdarm en discobal
Dit thema van de ‘innerlijke mens’ is tot het uiterste doorgetrokken naar het meubilair. De tafelbladen (een ontwerp van Maarten Spruyt) zijn - tot op celniveau - extreem uitvergrote beelden van menselijke organen zoals slokdarm, alvleesklier, lever en vagina. Voor het ontwerp van de stoelen – elke stoel heeft een unieke rugleuning - tekende kunstenaar en ontwerper Maarten Baas, bekend van werk dat in de meest toonaangevende musea ter wereld is opgenomen zoals: MoMa, Victoria & Albert, San Francisco Museum of Modern Art en ook het Stedelijk Museum en het Rijksmuseum. Lensvelt voerde de stoelen uit.
Ook bijzonder: de gesmolten discobal over de balustrade op de vide. Een ontwerp van het Nederlands-Amerikaanse designerscollectief Rotganzen die met deze bal, ‘Quelle Fête’ gedoopt, de prestigieuze Wallpaper Design Award 2019 won. De entree fungeert als pop-upgalerie met aan het plafond een spectaculaire lichtinstallatie van ontwerper Rick Tegelaar. In samenwerking met het Amsterdam Art, waarbij galeries en musea uit de hoofdstad zijn aangesloten, is er in het restaurant elke twee maanden een pop-up expositie van cutting-edge kunstenaars en designers te zien. En zo is er nog véél meer te ontdekken.
'Wij zijn supertrots dat wij zoveel toptalent uit de creatieve industrie aan ons hebben weten te binden', aldus Thomas Zwart, algemeen directeur van Capital C. 'Juist door kunstenaars en designers de vrije hand te geven kom je tot verrassende vernieuwende ideeën. Dat is ook precies waar wij als Capital C voor willen staan.'
Capital Kitchen
Capital Kitchen is van maandag tot en met vrijdag geopend voor diner. Vanaf november is Capital Kitchen tevens open voor lunch en borrel en in januari 2022 openen ze ook in de weekenden voor lunch, borrel en diner.