De stijging in het aantal starters in de horeca is goed te zien bij restaurants en cafetaria’s (892 starters), zo becijfert de Kamer van Koophandel. ‘Binnen deze branche valt ook de eventcatering op, waaronder veel zelfstandig werkende (freelance) koks, kelners en barista's zijn ingeschreven,’ verklaart de KVK de groei. Het zijn dus met name zzp’ers, zelfstandigen zonder personeel die zorgen voor de enorme groeicijfers.
‘De horeca kampt momenteel met een groot personeelstekort dat onder andere door deze mensen wordt ingevuld,’ stelt de handelsorganisatie.
Prof. Dr. Erik Stam, hoogleraar Strategie, Organisatie en Ondernemerschap aan de Utrecht University School of Economics: ‘We zien dat na de enorme krimp van het aantal starters in de horeca tijdens de eerste lockdown, en een langdurige periode van relatief weinig starters, er nu eindelijk sprake is van een versnelde inhaalslag.’
Over alle branches andere cijfers
In totaal over alle branches daalde het aantal starters met 4 procent in de genoemde periode. Bij de stoppers is er sprake van een toename van 7 procent ten opzichte van oktober 2020. Dit blijkt uit het KVK Trendrapport Bedrijfsleven over oktober 2021.
Het totaal aantal bedrijven is op 1 november 2021 verder gestegen naar 2.186.061. Hiervan zijn er 1.163.922 fulltime zzp’ers (53%) en 325.063 parttime zzp’ers (15%). Er zijn dus 697.076 bedrijven die niet als zzp ingeschreven staan (32%).
Extreem weinig faillissementen
Het aantal faillissementen blijft met 99 extreem laag. Dit is 48 procent lager dan oktober 2020 en 59 procent minder dan het aantal faillissementen oktober 2019.