Het kabinet werd bijgepraat over het nieuwste advies van het Outbreak Management Team, dat donderdag bijeenkwam. De schriftelijke versie van dat advies wordt maandag verwacht.
Verschillende soorten maatregelen gaan over tafel
Er zijn in het Catshuis allerlei verschillende soorten maatregelen over tafel gegaan. Zo wordt er gedacht om het advies om zoveel mogelijk thuis te werken weer van stal te halen. Ook de herinvoering van de 1,5 meter afstand, mondkapjes en de inzet van het coronatoegangsbewijs op meer locaties zijn opties.
Polsen
Het kabinet wil onder meer eerst kijken hoe de verschillende partijen in de Tweede Kamer er over denken. Veel stappen die volgende week mogelijk worden genomen zullen de vorm van een (dringend) advies krijgen, omdat zaken wettelijk regelen meer tijd kost. En met dat punt in het achterhoofd wil het kabinet dan ook de partijen in de Kamer polsen, om te zien waar wel of geen steun voor is.
Overleg veiligheidsberaad
Maandag volgt overleg met de voorzitters van het Veiligheidsberaad. Dinsdag komen de betrokken ministers nog een laatste keer bijeen om knopen door te hakken. In de avond volgt dan de persconferentie van premier Mark Rutte en coronaminister Hugo de Jonge.
Geen sluiting horeca
Heftige ingrepen als een avondklok, de sluiting van winkels, horeca en scholen zijn vooralsnog niet nodig, stelt een bron uit het Outbreak Management Team (OMT).
Speciale restricties ongevaccineerden
Speciale restricties voor ongevaccineerden lijken voorlopig van de baan, zo schrijft het AD. Verschillende experts en Kamerleden lieten zich daar al kritisch over uit, een ingewijde stelt ook na het overleg van het OMT donderdag dat die route niet voor de hand ligt.
Zet sluitingstijd om in een toegangsstop vanaf 24:00 uur
KHN hoopt dat de verplichte sluitingstijd van 00.00 gaat verdwijnen. Ruim een derde van de horecabedrijven ondervindt last van die maatregel en bij de zogenoemde natte horeca, zoals cafés, is dat bijna 60 procent. Een goed alternatief is wat de woordvoerder betreft om na 00.00 uur enkel de inloop te verbieden, ‘zodat na die tijd geen nieuwe gasten de horecagelegenheid meer in mogen’.