Bon Chef! een ode aan Cas Spijkers

Bon Chef! een ode aan Cas Spijkers
Piet Rutten en Cas Spijkers van De Swaen.

Chef Cas Spijkers is al bijna 10 jaar niet meer onder ons; hij overleed op 29 oktober 2011. Reinold Vugs, een schrijver die als scholier werkte als afwasser bij De Swaen van Cas Spijkers, heeft nu - 10 jaar na de dood van deze grote chef - een boek over hem geschreven: Bon Chef!

‘Ik werkte in de weekends als afwasser bij Restaurant De Swaen in Oisterwijk en maakte de sterrenjacht van nabij mee.’ Vugs is nu schrijver maar denkt nog vaak aan zijn tijd in de spoelkeuken van Cas Spijkers. Hij werkte - met tussenpozen - 7 jaar aan het boek.

In het boek ‘Bon Chef!’ speelt hotel-restaurant De Swaen in Oisterwijk, beloond met twee Michelinsterren, de hoofdrol. In het Brabantse Oisterwijk is het in de jaren 80 dé culinaire hotspot van Nederland.

Ambitie en teleurstelling

Bon Chef! vertelt het verhaal van ambitie en teleurstelling. Van de eerste moeizame vleugelslagen van De Swaen, de vlucht naar grote hoogte en de neergang die later volgt. De Swaen had volgens iedereen die het weten kon het eerste driesterrenrestaurant van Nederland kunnen worden. Wat ging er mis? En waarom?

‘Cas Spijkers voert het team in de keuken aan, Piet Rutten (voorheen chef)  is directeur en gastheer. Samen worden ze wel het peper- en zoutstel genoemd. Twee handen op één buik, de blik gericht op de Michelinsterren waarvoor ze keihard knokken.’ Michelin waardeert de zaak met twee sterren, waarna Spijkers en Rutten met hun team de jacht op de derde aangaan. Het is er nooit van gekomen. Sterker nog: Michelin haalde in 1992 zijn tweede ster van De Swaen af. Cas Spijkers heeft op laten tekenen dat het voelde alsof een arm van zijn lijf werd afgesneden. Piet Rutten vertrok kort daarvoor al bij het bedrijf.

Kate Bush en prins Bernhard

‘Gasten uit binnen- en buitenland reizen in de hoogtijdagen naar Oisterwijk om in de watten te worden gelegd. koninklijke hoogheden en artiesten eten bij De Swaen. Van Prins Bernhard tot Kate Bush die overnacht in Oisterwijk na het opnemen van haar videoclip in de Efteling in 1978.

Kweekvijver voor talenten

De Swaen is een magneet voor toptalenten. Veel grote chefs van nu hebben er staan zweten. Johan van Groeninge, Margo Reuten, Edwin Kats, Nico Boreas, Sergio Herman, Paul Pollux en Jonnie Boer.

We komen hen allemaal tegen in Bon Chef!, samen met andere culinaire toppers als Robert Kranenborg, Robèrt van Beckhoven en Rudolph van Veen.

Rik Jansma

‘Ik geniet al jaren van de verhalen over dit fantastische duo, Spijkers en Rutten. Rutten is de stiefvader van mijn vrouw Tabitha en dus mijn schoonvader. Nu is het eindelijk zover en kunnen ook anderen meegenieten van de culinaire verhalen die mede aan de basis liggen van de Nederlandse gastronomie.’

Piet Rutten heeft het eerste exemplaar van Bon Chef recent in Oisterwijk in ontvangst genomen. In De Swaen zetelen nu twee horecabedrijven: Brasserie De Swaen van Frans Knaapen en boven zetelt Restaurant Alma van Wouter van Laarhoven.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.