De side dishes, friet, salade en de volle ontbijtbuffetten belanden te vaak in de prullenbak. Maar ook te veel gemaakte soepen, sauzen en restproducten worden helaas weggegooid. Geen enkele ondernemer, chef of bedienend personeel doet dat voor de lol, maar vaak ontbreekt de tijd, noodzaak of kennis.
In 2019 heb ik van dichtbij mogen meemaken hoe horecaondernemers, chef-koks en hun personeel aan de slag gingen met het terugdringen van voedselverspilling. In acht weken tijd werd er 21 procent minder verspilling gerealiseerd. Het succesverhaal van de ondernemers en chefs?
Awareness over wat er werd weggegooid, maar tenminste net zo belangrijk het commitment van hun personeel. Met het terugdringen van voedselverspilling help je niet alleen je eigen portemonnee, want het terugdringen van voedselverspilling zorgt ook voor een vermindering van de CO2-uitstoot. Het terugdringen van voedselverspilling is niet voor niks een van de sustainable development goals (SDG 12.3) van de VN. Sterker nog, in veel lijstjes staat het terugdringen van voedselverspilling in de top-3 van impactvolle acties voor het terugdringen van de CO2-uitstoot.
Hoe mooi is het als je als horecaondernemer aan de slag gaat met het terugdringen van voedselverspilling, want het levert je niet alleen meer marge op, maar het zorgt ook nog eens voor een betere wereld. Met andere woorden: duurzaamheid rendeert.
Jos Klerx is sectormanager horeca, recreatie en toerisme bij Rabobank. Hij richt zich op alle trends en ontwikkelingen in deze sectoren.