Het 155 jaar oude rijksmonument biedt plaats aan 45 kamers en suites, restaurant Bloei, twee vergaderzalen en wordt omringd door een grote tuin met terras én theehuis aan het water.
Vervallen buitenplaats wordt boutique hotel
Hoteleigenaar Inge van de Ven speelde al jarenlang met het idee om de oude, vervallen buitenplaats in ere te herstellen en een hotelfunctie te geven. Haar plannen konden niet altijd op steun van omwonenden rekenen, die in 2017 en in 2019 nog naar de Raad van State stapten. De raad verwierp in 2019 hun bezwaren en nog datzelfde jaar ging de renovatie van start met de botanische historie van de buitenplaats als vertrekpunt. Dit thema is dan ook doorgevoerd in de hele villa: van de menukaart van restaurant Bloei tot het hotellogo en interieurdetails. De stijlvolle kamers variëren van intiem tot luxe. Alle kamers zijn voorzien van grote ramen. Sommige kamers hebben originele balkenplafonds of ornamenten, andere hebben openslaande deuren naar de tuin of een Frans balkon met een uniek uitzicht op de tuin, patio of de Vecht. Rustige kleuren en botanisch geïnspireerde kunst zorgen voor een moderne en elegante uitstraling.
Restaurant Bloei
In restaurant Bloei kunnen gasten aanschuiven voor een uitgebreid ontbijt, luxe lunch, high tea of smaakvol diner. De hoge plafonds en de grote glazen serre creëren een gezellige en eigentijdse sfeer in het restaurant. De keuken van Bloei werkt met zorgvuldig geselecteerde regionale en seizoensgebonden ingrediënten. Het menu is samengesteld door chef-kok Otto Genz, waarbij zijn passie voor de veelzijdigheid van Nederlandse producten centraal staat. De chef en zijn team streven ernaar gasten te verrassen met gerechten die gekenmerkt worden door stijlvolle eenvoud, elegantie en pure smaken. Met mooi weer kunnen gasten buiten zitten op een van de twee ruimte terrassen (200 vierkante meter).
Botanische historie
De bloemrijke tuin is in oude glorie is hersteld naar een ontwerp van tuinarchitect Patricia Debie. Agnes Block, die de buitenplaats in 1670 oprichtte, ontpopte zich hier tot een bekwaam kweekster van zeldzame en uitheemse planten. Door ruil en handel met kooplieden en botanisten verzamelde zij honderden planten- en bloemensoorten in haar tuinen van over de hele wereld. Zo ontstond de bijnaam Flora Batava. Op de buitenplaats kweekte Agnes als eerste in Europa een ananas tot bloei. Dit is waarom het restaurant de naam Bloei draagt. Ook vindt de ananas als hotellogo hier zijn oorsprong. Het toeval wil dat de ananas al eeuwenlang symbool staat voor gastvrijheid.
Bouw en restauratie
Buitenplaats De Vijverhof was in verval geraakt na een lange periode als onderzoeksinstituut voor de Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen te hebben gediend. Met steun van de Stichting Erfgoed Parels is het rijksmonument vanaf 2019 in ere hersteld. Kurt Gouwy van Air Architectuur heeft de restauratie van het rijksmonument begeleid en de nieuwe gebouwen op de buitenplaats en het theehuis ontworpen. Het theehuis heeft een koperen dak en de vorm van een boot, net zoals de boten die vroeger door de Vecht voeren. Bouwbedrijf van de Ven verzorgde de complete restauratie en de nieuwbouw van de buitenplaats. Het hele pand is van schoorsteen tot kelder onder handen genomen. Ornamenten zijn hersteld, daken zijn gerestaureerd, verflagen zijn opnieuw aangebracht, alle elektra en installaties zijn vervangen en er is een serre gebouwd.