673 ondernemers in de toeristisch-recreatieve sector en congresmarkt hebben afgelopen week van het keurmerk Green Key hun certificaat voor 2021 ontvangen. Hiermee doet Nederland het internationaal gezien heel goed: wereldwijd zijn in 65 landen zo'n 3200 bedrijven gecertificeerd. Nederland is dus goed voor ruim 21 procent van alle Green Keys wereldwijd.
Overigens is het totaal aantal ondernemingen in Nederland met een Green Key iets teruggelopen. Eind 2019 werd nog de mijlpaal van 700 bereikt. Toen waren er wereldwijd 3100 gecertificeerde bedrijven in 57 landen.
Van die 673 bedrijven met een certificaat zijn 359 hotel. Daarvan zijn 315 Green Keys Goud, 36 Zilver en 8 Brons. Daarnaast hebben 53 restaurants een Green Key: 45 Goud, 7 Zilver en 1 Brons. Overigens is meer dan de helft van de gecertificeerde restaurants een strandpaviljoen.
Ondernemers die met hun bedrijf Green Key gecertificeerd zijn, werken aantoonbaar aan CO2-reductie en dragen daarmee hun steentje bij aan klimaatdoelstellingen en dus een duurzamer Nederland. Zo is de uitstoot van CO2 per overnachting in een Green Key gecertificeerd hotel duidelijk lager dan gemiddeld. Daarnaast werken Green Key bedrijven ook aan vermindering van afval, maken gebruik van milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen en het tegengaan voedselverspilling is een belangrijk speerpunt in het certificatieschema.
De Green Key uitreiking vindt jaarlijks plaats met alle deelnemers op een Green Key gecertificeerde locatie. In verband met Covid-19 vindt er dit jaar geen persoonlijke uitreiking plaats, maar worden de certificaten opgestuurd.
Over Green Key
Green Key is het internationale keurmerk voor duurzame accommodaties in de toeristisch-recreatieve sector en congresmarkt. De criteria van Green Key zijn meetbaar en concreet. De gecertificeerde bedrijven worden periodiek door onafhankelijke keurmeesters gecontroleerd. Ook worden de criteria elke vijf jaar bijgesteld om mee te groeien met de veranderende wereld en te voorzien in de behoefte van gasten en ondernemers.
Het Green Key programma wordt beheerd door de Foundation for Environmental Education in Denemarken en in Nederland uitgevoerd door Stichting KMVK (Stichting Keurmerk Milieu, Veiligheid en Kwaliteit). De Green Key normering is gekoppeld aan de Sustainable Development Goals 2015-2030 van de Verenigde Naties.