De nieuwe snackwagen van cateringbedrijf De Timp, gespecialiseerd in friet en snacks, is ontwikkeld in samenwerking met gespecialiseerde bedrijven. De verkoopwagen maakt zijn debuut tijdens de festiviteiten rond Koningsnacht- en dag in Beltrum op 26 en 27 april.
De omgebouwde wagen heeft zonnepanelen op het dak liggen en beschikt over hergebruikte accu’s in combinatie met een batterijmanagementsysteem. Hierdoor kan de opgewekte stroom worden opgeslagen en benut wanneer er behoefte is. Qua elektriciteit is de Groenwagen, die vanaf dit voorjaar volop wordt ingezet, dus zelfvoorzienend.
De hergebruikte accu’s zijn afkomstig van elektrische voertuigen en krijgen hiermee een tweede leven. Ze werden geleverd door het bedrijf Time Shift Storage. Bij de wagen van De Timp hebben ze een capaciteit van 12 kWh. Zijn de lithium batterijen volgeladen, dan wordt er energie teruggeleverd aan het net. De pv-panelen worden optimaal benut. Ook als de wagen in gebruik is, wordt er energie opgewekt.
‘De voordelen zijn groot’, zegt Luuk Domhof, samen met Theo Winters en Thijs Engelen eigenaar van De Timp. ‘Je bespaart flink op stroomverbruik: tot mogelijk 100 procent als er genoeg licht is, de geluidsoverlast wordt beperkt en het milieu wordt veel minder belast.’
De Groenwagen is onderdeel van het concept Frituur d’natuur. Hiermee focust De Timp op groene verkoopwagens en waarbij het voornamelijk draait om streekproducten. De Timp schakelt lokale bedrijven in voor de werkzaamheden. Het gebruik van milieuvriendelijke verpakkingen en het hergebruik van materialen en producten zijn andere speerpunten.
Zeecontainer en stadsbus
Eerder al ontwikkelde De Timp de Groentainer. Deze verkoopunit, gemaakt van een tweedehands zeecontainer, heeft een eigentijdse uitstraling en doet dienst als foodtruck. Ook hier zijn zonnepanelen en opslagaccu’s toegepast. Dat laatste geldt ook voor de Engelse stadsbus.
‘Ons groene karakter spreekt evenementenorganisaties aan. Ze kiezen bewust voor De Timp, dat is naast de milieuwinst de meerwaarde van onze werkwijze’, legt Luuk Domhof uit. ‘De Groenwagen is weer een stap dichterbij de wens om onze energievoorziening zonder fossiele brandstoffen te laten draaien.’
De friteuses in de wagens werken nog wel op propaangas. ‘Dat willen we graag anders zien. Biogas of synthetisch gas zijn toekomstige alternatieven. Het is al wel op de markt, maar nog niet volledig beschikbaar. We volgen de ontwikkelingen op de voet.’
Energieneutraal
Cateringbedrijf De Timp is inmiddels energieneutraal. Dat komt door tal van maatregelen. Er liggen ongeveer 250 zonnepanelen op het dak en in het bedrijfspand wordt gebruikgemaakt van luchtwarmtepompen waardoor aardgas niet meer nodig is. Verder lopen de bedrijfswagens allemaal op biodiesel, gemaakt van de afgewerkte frituurolie.
De Groenwagen heeft mede vorm gekregen door Elektrotechniek Fukkink Lichtenvoorde, Krang Creaties Lichtenvoorde, Framefact Gaanderen, Time Shift Storage Arnhem, BVH Display Lichtenvoorde, Wopereis Bouwbedrijf Zieuwent en Achterhoekse Slimme Patat Koare (ASPK).